Добромир Карамаринов: Президентите на Международната и Европейската федерация по лека атлетика идват в Правец за Балканиадата

Добромир Карамаринов: Президентите на Международната и Европейската федерация по лека атлетика идват в Правец за Балканиадата

„Над 400 атлети ще участват на Балканиадата по лека атлетика за мъже и жени в Правец на 2 и 3 септември. 19 от всички 20 страни членки на АБАФ ще изпратят свои представители на надпреварата, като само от Сан Марино все още няма потвърждение“, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ президентът на Българската и Балканската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов и продължи:.

„Това е най-голямото атлетическо събитие, което ще се проведе в Правец. С откриването на реновираната писта тук проведохме няколко национални шампионата, както и Европейска купа на 10 000 м. На Балканиадата ще участват някои от най-големите звезди на леката атлетика, както и най-добрите български състезатели. В Правец ще дойдат президентите на Международната и Европейската федерация по лека атлетика Себастиан Коу и Свен Хансен, както и техните първи вицепрезиденети, сред които и Сергей Бубка. Ще дойдат и ръководителите на лекоатлетическите федерации на страните членки на АБАФ. Благодарен съм за подкрепата на състезанието от Министерството на младежта и спорта, община Правец, както и на партньорите ни. Номерата на атлетите ни ще бъдат брандирани от дългогодишните ни партньори А1 и “Свилоза” и за нас е удоволствие, че продължаваме заедно и за това състезание. Балканската атлетическа асоциация далеч надхвърля границите на балканския полуостров. Всичко това е в полза на атлетите. Тези 11 шампионата, които правим всяка година, а след конгреса в Доха може да станат и 12, дават възможност и на атлети от  средно ниво от държавите членки да вземат участие в едно международно състезание и да се мотивират. Сами разбирате, че само една малка част от тези атлети, които сега ще участват в Правец, ще стартират след месец на световното в Доха.  Балканската федерация е най-голямата регионална организация в света и има голям  принос за развитието на спорта. Този проект набира сила и става световен проект. Вече и Австрия, и Казахстан имат желание да станат членове на АБАФ“, подчерта Карамаринов.

На срещата с медиите гости бяха Румен Гунински, кмет на Правец, водещата ни спринтьорка Ивет Лалова-Колио, Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” в А1 и Красимир Дачев, собственик на “Свилоза”.

„8 години по-рано открихме, пистата, а сега има Балканиада. Безкрайна радост за Правец е това, че приемаме най-голямото събитие в леката атлетика у нас. Но това не е крайната цел, продължаваме да надграждаме отношенията си с ръководството на БФЛА и АБАФ. Към Общината имаме младежка организация, която се включва в подготовката на състезанието“, коментира пред репортерите кметът на града Румен Гунински.

България ще бъде представена на Балканиадата с топ състезателите си начело с Ивет Лалова-Колио, Мирела Демирева, Тихомир Иванов, Радослава Мавродиева, Габриела Петрова и Александра Начева.

Звездата  на българската и на европейската лека атлетика Ивет Лалова сподели, че за нея най-прекрасното нещо е да бяга в България. Тя ще стартира  на 100 и 200 м в Правец и това ще бъде първото й състезание в България от 2015 г. насам, когато подпомогна тима ни да се изкачи в 1-ва лига на европейското отборно първенство в Стара Загора.

„Да бягам в България е най-прекрасното нещо за мен. Получавам толкова обич и заряд, че правя и най-хубавите си бягания“, каза Лалова, която има две слизания под 11 сек. на родна почва – националния рекорд на 100 м от 10.77 сек. в Пловдив през 2004 г. и 10.96 сек. от Балканиадата в Сливен през 2011 г.

“Дали ще има слизане под 11 секунди сега – дай Боже. Готова съм, дано да има и добри условия“, завърши Лалова.