Над 100 пилоти ще участват в Европейското първенство по мотокрос в Троян

Над 100 пилоти ще участват в Европейското първенство по мотокрос в Троян

Тази събота и неделя в Троян ще се проведе петия кръг от Европейския шампионат по мотокрос, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на Организационния комитет „Гран при България“ Румен Петков. Той добави, че заявка за участие са подали над 100 състезатели от България, Румъния, Северна Македония, Гърция, Сърбия, Молдова и Турция.

Кметът на Троян Донка Михайлова заяви пред репортерите, че Троян за втори път тази година е домакин на Европейско първенство по мотокрос, а за последните 8 години градът  15 пъти е  организирал големи международни състезания по мотоциклетизъм.

В клас ЕМХ65 конкуренцията е доста силна, като два кръга преди края на шампионата първи е Мирослав Димитров със 148 т. Втори с 18 т. по-малко е Венцислав Тошев. Третият българин в класирането – Дани Цанков, заема пето място със 110 т, но има реални шансове в Троян да се бори за призово място.

В клас ЕМХ85 лидер е Християн Георгиев със 149 т., следван от румънския пилот Золтан Ордог. Има още двама български състезатели в първите пет – Живко Иванов и Виктор Бориславов, които имат по 85 т.

В клас МХ2 фаворит за победата е Майкъл Иванов, но той не е лидер в класирането в шампионата. Първи е Алекс Димитров със 190 т., втори е Християн Станкович от Северна Македония със 132  т., а трети е Жулиан Георгиев със 130 т. Под въпрос е участието на Хакан Халми – един от най-добрите ни състезатели, който след дълга пауза отново има амбиции да бъде сред призьорите.

В клас МХ1 трима българи заемат челните позии във временното класиране – Любомир Васев -189 т., Стефан Неймев – 179 т. и Калоян Илиев – 166 т. и в Троян те ще водят оспорвана битка за първото място.

В събота са тренировките и ще се проведе един състезателен манш за клас МХ, а  в неделя в 10.30 ч е официалното откриване, след което са маншовете във всички класове.