Европейските вицешампиони по волейбол с първа Купа на победата за Отбор на месеца, селекционерът Мартин Стоев за шести път № 1

Европейските вицешампиони по волейбол с първа Купа на победата  за Отбор на месеца, селекционерът Мартин Стоев за шести път № 1

До 30 януари ще играем втора Балканиада – квалификация за ЕП 2020г.

Днес в Пресклуб „България“ националният ни отбор по волейбол до 17 г. и неговият селекционер Мартин Стоев получиха наградите за Отбор и Треньор № 1 на м. юли. Европейските вицешампиони събраха 19 гласа в редовната анкета, следвани от европейските клубни шампионки по шахмат до 18 г. с 2 гласа от спортните редакции. Купата на победата бе връчена на капитана на младите ни волейболисти Владимир Гърков – обявен за най-добър посрещач на първенството – и на Ерик Стоев – също посрещач и син на треньора Мартин Стоев. Той, от своя страна, прибави още една значка „Златен трикольор“ във витрината си, след като със 17 гласа оглави класацията сред треньорите за юли за 6-и път от 2005 г. насам. Тогава специалистът, в ролята му на старши треньор на мъжкия отбор, изведе възпитаниците си до класиране за Световното първенство в Япония 2006 г. В страната на изгряващото слънце трикольорите спечелиха бронзовите медали, а година по-късно си осигуриха място на Олимпийските игри в Пекин.

След церемонията Мартин Стоев и състезателите благодариха на медиите за признанието и си пожелаха по-често да имат такива поводи да гостуват в Пресклуб „България“.  Специалистът коментира накратко загубения финал срещу Франция на Евроволей 2019 по следния начин: те ни превъзхождат технически, ние сме по-добри физически. Малко повече умора и прекалено голямо желание да сме първи ни доведе до отстъпление. “Ние играхме на Балканиадата и ни се събраха 12 мача, а французите играха само 7. Но при младите волейболисти всеки три месеца настъпват промени, така че не се знае в следващите мачове какво може да се случи”, сподели Стоев.

До 30 януари европейските вицешампиони трябва да повторят първото си място на втора Балканиада, за да се класират за Европейското първенство 2020. Причината е, че от първата Балканиада, на която станахме шампиони, резултатът не се зачита, тъй като е преди 15 юли т.е. преди решението на ЦЕВ да се признава класирането на участниците в нашата зона, поясни Мартин Стоев. Чакаме информация къде ще е тази Балканиада, добави треньорът. Действително в този отбор са събрани толкова талантливи момчета /родени 2003 г. и 2004 г/, че имат шанс да стигнат далече, но те са малки и как ще тренират, как ще се развият, не мога да гарантирам, тъй като в националния отбор са един месец, останалите 11 месеца са в клубните отбори, стана ясно от думите на М. Стоев. Няма как 20 играчи да са целогодишно заедно, тъй като това е сериозна инвестиция за федерацията, а пари няма. Все пак, селекционерът се надява половината играчи от този отбор до 17 г. да влязат в състава на мъжете.

От времето, когато е бил определен за № 1 сред юношите/ на Световното първенство през 1991 г./ Мартин Стоев си спомня липсата на на добри комуникации и как е успял по телефона на посолството да съобщи в България за успешното им представяне.

Във връзка с предстоящото този месец Европейско първенство за мъже Мартин Стоев прогнозира, че по принцип нашият тим има шанс за топ 4.  Всичко опира до един мач и всичко може да стане. Сигурно ще играем ¼ финал срещу Италия или Франция. Те показват на този етап, че са по-добри, е оценката на старши треньора на юношите.