Тръгваме с двама гимнастици за една олимпийска квота на Световното първенство

Тръгваме с двама гимнастици за една олимпийска квота на Световното първенство

Йордан Александров и Дейвид Хъдълстоун ще се борят за една олимпийска квота на предстоящото Световно първенство по гимнастика в Щутгарт, Германия от 4 до 19 октомври, обяви днес в Пресклуб „България“ председателят на федерацията Красимир Дунев. „Отиваме не за медали, не за призово класиране, а за квота“, подчерта шефът на централата. Много трудно ще бъде за нашите момчета, над 300 гимнастици от всички континенти ще се състезават, но след успехите на Световните купи в Турция и Унгария на Йордан Александров /3 бронзови медала на успоредка и висилка/ и Дейвид Хъдълстоун /сребро на прескок/ шансът за постигане на целта е реален, убеден е Дунев.

„Много е важно за имиджа ни и за финансирането ни през следващите 4 години да спечелим така необходимата квота. Имаме още работа в оставащите 15-20 дни, трудни са нещата, продължаваме да изчистваме някои от тях. Дано да успеем, защото ако не успеем да вземем квота, тези добри резултати на Световните купи ще бъдат забравени“, сподели старши треньорът на националния отбор за мъже Милко Танкушев. Схемата за квотите е много сложна. Около 30 многобойци /извън отборите с призови класирания/ ще си осигурят участие на Олимпийските игри 2020 г и сред тях трябва да попадне един от нашите гимнастици, прогнозира селекционерът.

Йордан Александров разкри, че през последната година чувства, че се приближава до най-добрите гимнастици и е амбициран така да продължи занапред. „Доволен съм, че в Турция играх пет уреда в квалификациите, пет уреда на финалите. Многобой играх първия ден в Унгария и се класирах на два финала. Нямах фаул на тези две Световни купи, това ми помага психически. Вървя в правилната посока“. Дейвид не е доволен особено от представянето си в Турция, нито в Унгария, въпреки сребърния медал, защото е имал за цел да изиграе повече уреди, а е успял само на прескок. Състезателят е преживял сериозна контузия, предизвикана от неправилно завъртане на висилката, но благодарение на оказаната медицинска помощ в болница е превъзмогнал страданието и е спечелил сребърния медал на прескок, разказа личният му треньор Дамян Игнатов.

Дейвид и  Йордан подчертаха, че залагат на чистите изпълнения, а не на сложността, за да получат такава оценка на Световното първенство, която ще ги доведе до желаната олимпийска квота. Александров се чувства най-стабилен  на успоредка и висилка, най-трудно му е на коня, но и в тази дисциплина се подобрява. За Дейвид коня пък е силния му уред, но на успоредка и прескок също е стабилен.

Догодина през май месец във Варна ще се състои Световна купа по гимнастика, съобщи Красимир Дунев.