Европейският шампион по спортна стрелба Самуил Донков: „Догодина ще се боря за олимпийска квота“

Европейският шампион по спортна стрелба Самуил Донков: „Догодина ще се боря за олимпийска квота“

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ еропейският шампион на 50 м малокалибрен пистолет Самуил Донков заяви, че е останал с много добри впечатления от организацията на първенството на Стария континент в Болоня, Италия.

“Атмосферата беше доста напрегната в началото. Най-хубавият миг бе, когато се качих на почетната стълбичка и чух българския химн. Много се развълнувах! Личният треньор на европейския шампион Александър Луканов подчерта, че в Болоня времето е било много горещо и повечето от добрите състезатели на 50 м малокалибрен пистолет не са успели да се адаптират, но Самуил за кратко време се е ориентирал в обстановката, тъй като стреля много бързо и е постигнал отличен резултат.  „Има тенденция на неолимпийските дисциплини, каквато е и 50 м, да не се явяват много състезатели, но конкуренцията бе доста силна”, заяви Донков, който тренира и се подготвя за състезания в свободното си време, тъй като работи на пълен работен ден в ИКЕА. Той допълни,че спечелената титла му дава допълнително самочувствие и увереност, че ще може да завоюва олимпийска квота на 10 м въздушен пистолет догодина.

За съжаление за Игрите в Токио бе премахната най-атрактивната и най- желана дисциплина на пистолет при мъжете – 50 м малокалибрен, но тя е близка до 10 м  въздушен и това улеснява задачата му, коментира още Луканов. Самуил си осигури още в края на миналата година участие на финала на Световната купа тази година именно в олимпийската дисциплина, след като завоюва бронзовия медал на турнира от веригата в Корея. Луканов предполага, че стрелбището в Токио, на което ще се проведе олимпийският турнир, е доста малко и вероятно това е една от причините за намаляването на дисциплините за Игрите през 2020 г.

Следващата година опитният български състезател има две възможности за олимпийска квота – на европейското първенство през февруари и на  квалификацията в Пилзен,Чехия през май 2020 г. Генералният секретар на федерацията Димитър Тодоров също изрази увереност във възможностите на Самуил Донков да се пребори за олимпийска квота. Той поясни, че и други наши стрелци имат шанс да участват в Токио, но най-трудно ще бъде на състезателите на пушка, тъй като конкуренцията е много голяма, а на европейското първенство почти всеки ден са поставяни световни рекорди.