Пращаме 5 боксьорки на световното в Русия, Стойка Петрова засега е под въпрос

България ще бъде представена от 5 състезателки по бокс на световното първенство за жени в Улан-Уде (Русия) от 3 до 13 октомври. Днес в Пресклуб “България” треньорите Фикрет Ереджебов и Младен Сталев обявиха състава в присъствието на момичетата. Топновината, посрещната от всички с възторг, е завръщането на двукратната световна вицешампионка и европейска шампионка Стойка Петрова в кат. 54 кг. Към днешна дата нейното участие  е под въпрос, тъй като се чака разрешение от Световната антидопингова агенция /WADA/. Родната федерация е подала необходимите документи и се надява позволението да не се забави толкова, че Стойка да пропусне Световното първенство, стана ясно от думите на генералния секретар на централата Светослав Сапунджиев. Процедурата се прилага, защото състезателката прекрати кариерата си в края на миналата година и бе извадена от списъците на агенцията. Как се стигна до това решение Стойка отново да се качи на ринга поясни самата тя. “Това беше колективно решение, подкрепи ме и съпругът ми. Иначе Фикрет Ереджебов не е спирал да ми говори, че трябва да се върна в отбора. След 2-3 срещи с ръководството на федерацията и на министерството на спорта окончателно казах “Да, ще помогна на бокса”, разказа усмихната Стойка Петрова. Догодина тя ще премине в по-ниската категория 51 кг, която е олимпийска и ще се бори да спечели квота за Токио 2020.

На Световното първенство в Русия в страната ни ще бъде представена в останалите категории от Севда Асенова (кат. до 48 кг), Габриела Димитрова (51),  Станимира Петрова (57) и Мелис Йонузова (64). Няма да имаме представителка в кат. 60 кг поради заболяване на Деница Елисеева. Всички момичета споделиха, че са добре подготвени, дори Станимира Петрова специално благодари на треньорите Пейчо Багдатов и Александър Тодоров, които са осигурявали момчета за спаринг партньори.

Старши треньорът Ереджебов обяви, че целта пред тима е поне един медал. „Отборът ни е много добър. Имахме изключително натоварена година, която бе изпълнена със състезания. Не може постоянно да бъдеш в пика на формата си и се надявам да сме я достигнали сега за световното. Разчитам на опитните състезателки“, обяви Ереджебов.

Отборът заминава за намиращия се на монголската граница Улан-Уде в събота, на 28-ми, като на момичетата им предстои изключително тежко пътуване с две прекачвания. При завръщането още на летището Станимира ще се качи на самолет за Китай, за да отпътува за Световните военни игри. През цялата година момичетата са на лагер и на състезания, дори ден ваканция не са  имали, отбеляза старши треньорът.