Баща и син Кодинови с първи отличия за треньор и спортист на месеца

Баща и син Кодинови с първи отличия за треньор и спортист на месеца

Много е трудно някой от конкурентите да ме изненада”, заяви световният вицешампион на 500 м едноместно кану 

Световният вицешампион  за мъже на 500 м едноместно кану Ангел Кодинов и неговият баща Николай Кодинов днес получиха наградите за спортист и треньор на м. август в традиционната анкета на Пресклуб „България“. На церемонията присъстваха и генералният секретар на БФ Кану каяк Евелина Петрова и селекционерът на националните отбори Милко Казанов.

Състезателят за първи път се зарадва на малката златна България и на ваучера за уикенд от Пампорово АД, след като за сребърния си медал на Световното първенство бе оценен с гласовете на 10 спортни редакции. На второ място с 8 гласа е атлетката Ивет Лалова, която спечели втора олимпийска квота за Токио, трети е атлетът Тихомир Иванов – трети на финала на Диамантената лига. При треньорите Николай Кодинов води с 8 гласа и заслужи малкия „Златен трикольор“. На втора позиция е треньорката на националния ни ансамбъл по художествена гимнастика Весела Димитрова /7 гласа/. Георги Гетов, личният треньор на Тихомир Иванов, има 3 гласа, Петър Лесов е с 1 глас. Баща и син Кодинови благодариха за признанието на медиите и изразиха надежда, че връчените награди за спортист и треньор на м. август 2019 няма да им бъдат последни. Евелина Петрова поздрави талантливия дует и сподели очакването си Ангел да намери място и в десятката за Спортист на годината, анкетата, която организира Нове холдинг.

След  2 седмици Ангел ще участва на Световното първенство по маратон в Китай, което е първото сериозно изпитание в новия цикъл на подготовката му за следващата година, когато ще се бори за олимпийска квота. Българинът има 2 възможности да го постигне – първата квалификация е в Рачице, Чехия, втората е в Дуисбург, Германия. Първият в класирането единствен ще си тръгне с квота. Ангел ще се надпреварва на 1000 м, тъй като само тази дисциплина е олимпийска. За целта световният вицешампион на 500 м трябва да подобри издържливостта си и на това ще наблегне неговият баща Николай Кодинов. Ангел не се бои от голямата конкуренция, защото много добре познава световния елит. „Много е трудно някой да ме изненада“, каза кануистът от Пловдив.

В двете квалификации ще изпратим по 10 състезатели, съобщи селекционерът Милко Казанов. Избраниците в кануто и в каяка ще станат ясни още утре на заседанието на УС на федерацията, но петима  са абсолютно сигурни, допълни Казанов. Освен Ангел Кодинов, другите са Световната шампионка на едноместно кану при жените Станилия Стаменова, на едноместен каяк еврошампионът Мирослав Кирчев и Кристиян Душев, в списъка е и натурализираната състезателка от Беларус Александра Гришина. Федерацията е добре осигурена  финансово и материално. Лодките са подменени миналата година, похвали се Евелина Петрова.