Гребците в гонка за 2 олимпийски квоти и с надежда за 2 нови лодки

Гребците в гонка за 2 олимпийски квоти и с надежда за 2 нови лодки

Кристиян Василев и Десислава Ангелова имат реален шанс за олимпийски квоти в края на април догодина във Варезе, Италия.  Първите трима в класирането си осигуряват място за участие на Игрите в Токио 2020. Това обяви днес в Пресклуб „България“ председателят на БФ Гребане, всепризнатият ас в треньорската професия и преподавател в НСА проф. Свилен Нейков.

Гребният спорт има традиции в миналото, но няма как да продължи развитието му, ако не беше подкрепата на  ММС и лично на министър Красен Кралев, заяви Нейков. Той не само благодари на спортния министър за постоянната  финансова и морална подкрепа  досега, но изрази надежда, че отново първият ръководител на спорта ще помогне да бъдат поръчани така необходимите 2 нови лодки за Кристиян и Десислава.  Използваните вече са много стари, едната е на 20 000 км, другата е на близо 10 000 км.  Единичната цена е 15 000 евро без ДДС и е необходимо да се направи поръчката още тази есен, за да бъде изпълнена до април месец. Колкото по-рано успеем, толкова по-добре, защото вече се правят много поръчки, допълни генералният секретар на федерацията Виолета Нинова.

Елитните ни състезатели в националните отбори от различни възрастови групи се справят добре с нарастващата конкуренция, обобщи проф. Нейков постигнатото от гребците тази година. Кристиян има 10-о място на Европейско първенство и 13-о място в скифа при мъжете на Световното първенство, но сподели че въпреки това е доволен от себе си, тъй като е получил реална представа за своите слабости. Заедно с личния си треньор Петко Аргиров и със Свилен Нейков са направили пълен преглед на представянето му, за да постигне целта си за следващата година.

Десислава  също е самокритична и призна, че не е удовлетворена от показаното на Световното първенство, но за сметка на това на Европейското първенство при жените до 23 г спечелиха заедно с Мадлен Маркова сребърния медал на двойка скул.  Деси вижда лек застой спрямо 2018 г., когато стана европейска шампионка на скиф, но причината е преживяната операция, която й отне 5 месеца на възстановяване.  Каквото и да стане, тя е много устойчива психически и  умее бързо „да излиза от дупката, в която изпада“,, както сама казва. Това се дължи и на бъдещата и професия на психолог, чиито тънкости овладява в Пловдивския университет.

На Мадлен Маркова, партньорката на Десислава Ангелова, също й предстои да продължи образованието си в университет и то много скоро. От януари 2020 г. състезателката ще е студентка в САЩ, но няма да скъса с гребането. Ще тренира редовно и ще участва в състезания, стана ясно от нейното изявление.  „Няма значение в коя дисциплина ще продължа“, каза още момичето.

След 2 тежки операции и 4 месеца на легло  Емил Нейков също има с какво да се похвали след приключването на този сезон. Синът на олмпийската и световна шампионка Румяна Нейкова записа 5-о място на Световното първенство на скиф и сребърен медал на двойка скул със Станимир Халаджов  на Европейското първенство при 23-годишните.  Двамата заедно имат шанс още един сезон, след което Станимир ще се качи в най-високата възраст – мъже. „Догодина искам медал на Световното и европейски шампиони до 23 г със Станимир“., заяви амбициозният наследник от семейство Нейкови.

Станимир пък, който тази година зае престижното 8-мо място на Световното първенство, разкри, че е разделил любовта в сърцето си между спорта и фармацията. Студентът в Медицинския университет в София е решил сериозно да продължи кариерата си в лодката и след като се дипломира. „Спомнете си, че д-р Стоун, една от медалистките в скифа на Олимпийските игри в Рио, е практикуващ лекар“, даде пример бъдещият аптекар.  Още е рано да се каже дали от 2021 г. Халаджов ще се ориентира изцяло към индивидуалната дисциплина скиф или ще му търсят нов партньор на двойка скул.

Състезателите по гребане са силно мотивирани, защото още от самото начало на годината им казваме каква е целта. Голямо значение има дисциплината, а за по-младите и съвместните лагери с по-опитните, сподели Свилен Нейков. На пресконференцията присъстваха и медалистите от Балканиадата до 18 г  Христо Кирачен, Стефан Мутич,   Васил Шунтов, Иван Табаков и Георги Ламбов .