Специален мотоциклетен  парад с благотворителна кауза открива финалните състезания на писта и СуперМото в Плевен

Специален мотоциклетен  парад с благотворителна кауза открива финалните състезания на писта и СуперМото в Плевен

На 5 и 6 октомври на писта „Долна Митрополия“ в Плевен ще се проведат  финалните кръгове на BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта и Републиканския шампионат в същата дисциплина, предпоследния кръг на BMU Европейския шампионат по СуперМото и благотворителен мотоциклетен парад на различни организации в страната, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на Организационния комитет „Гран при България“ Румен Петков

Мотоциклетният парад ще бъде част от откриването на състезанието в неделния ден, като средствата, събрани в специално разположени кутии за благотворителност, ще бъдат в подкрепа на кампания на фондация „Движение на българските майки” за подпомагане на деца със синдрома на Даун. След парада мотоциклетите, участващи в него, ще бъдат изложени в специално обособена част в парка на състезателите и почитателите на двуколесните машини ще имат възможност да се запознаят отблизо с тях.

Спортната част на събитието в Плевен включва освен гореспоменатите стартове, така и едно от най-големите събития в национален мащаб  – Отборната Купа на България за сезон 2019. 14 клуба ще вземат участие в това уникално отборно състезание, но само един ще се увенчае с отборния трофей, който ще бъде връчен в неделния ден. По план, след всеки старт в класовете SP125, SSP300, SuperSport600, SuperBike, F600 и F1000, ще бъдат връчени и медалите на призовите тройки за годината от BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта.

Заявки за участие в двата шампионата са подали близо 100 участника от България, Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония и Румъния.

Жулиета Ленкова-Апостолова (МСК Плевен, Априля) вече завоюва своите две шампионски титли за сезона, но подобаващо ще завърши годината с участие в клас SP125 и в клас скутери, което е и доста изненадващо. Митко Митков (Мотомания.бг, Априля) и Пламен Христов (МСК Плевен, Априля) ще се борят за оставащите два медала в шампионата.

В клас SuperSport 600, Милен Георгиев (Кида Моторспорт, Ямаха) подобно на Жулиета вече е спечелил и двете златни отличия за двата шампионата и след седем години отсъствие  отново върна шампионската титла в България. За среброто и бронза при шестотин-кубиковите Пламен Петров (Зедмото, Ямаха) видимо е по-бърз от румънския си конкурент Йонел Паскота (Паскота И.И. Тимишуара) и има седем от възможни осем подиума през сезона.

При топ пилотите в клас SuperBike, Ангел Караньотов (Overdrive Racing Team, Дукати) е третият двоен шампион който ще видим тази седмица на Плевен и за него това е втора републиканска титла в кралския клас 1000сс. Мартин Чой (EKO BMW Racing Team, BMW) върна радостта на своите фенове след победата си през септември и е твърдо окупирал вторите позиции в шампионата. Тази седмица обаче имаме потвърдено участие на топ пилота Роберт Мурешан (CSM Bucuresti, Ямаха) което със сигурност ще направи бронзовата задачата на Димитър Митов (Мото Клуб Боляри, БМВ) не лесна.

В класа на Янислав Димитров (Мотомания.бг, Хонда) F600 разпределението на медалите все още не е ясно с изключение на заслужената му титла в BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта която той спечели два кръга преди финала тази седмица. За републиканския шампионат обаче, Павел Драганов (Троян Мото Клуб, Ямаха) е в отлична форма, но изостава с 14 точки, които е доста трудно да бъдат стопени в един кръг. Трети и четвърти в класирането, с една точка разлика (63:62), са Асен Лилов (МСК Плевен, Хонда) и Марио Ашминов (СБ Моторейсинг тийм, Кавазаки), но над техните стремежи тегне сянката на дуета Васил Кючуков (Зедмото, Сузуки) и Християн Бузалковски (71 тийм, Северна Македония), така че всякакви сметки са изключени.

В клас F1000 Християн Христов (МСК БГ Пауър, Кавазаки) официално е четвъртия двоен шампион преди финалния кръг и определено трябва да се замисли за клас SuperBike през сезон 2020. След него, въпреки голямата си пауза в шампионата, Валентин Георгиев (Сузуки, 63т.) е с добра преднина пред македонеца Игор Спиров (Априля, 59т.) и Петър Бакалов (СБ Моторейсинг тийм). Въпреки лошият си старт за годината, Аксел Исмаил (Зедмото, Ямаха) е с отлична втора позиция в BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта и би могъл да завърши сезона с много добро представяне в Плевен.

При Скутерите Иво Михайлов (Зедмото, Пиаджо) допусна грешка в септемврийския кръг на Плевен и позволи на Пламен Христов (МСК Плевен, Априля) да намали дистанцията между двамата на цели 4 точки, но скутерите са като цяло непредвидим клас и сметките са излишни. Интересното обаче, е че за първи път от много години насам ще видим един нов клас – miniBike, който като цяло този уикенд ще бъде повече „шоу клас”, но концепцията е от 2020 той да се превърне в клас за нови и малки на възраст пилоти, които да имат възможност да се състезават и учат преди да започнат изкачването по стълбицата на кубатурите в шампионата.

СуперМото

SM Junior (65сс/85сс)

Никола Досев (НСА Моторспорт, КТМ) е лидер в класирането на националния шампионат за клас SM65 със сериозни шансове да грабне златото за сезона, след като стана ясно, че втория в класирането Никола Николаев (ЕКО БМВ Рейсинг тийм, КТМ) ще има важни стартове в Испания и ще пропусне състезанието тази седмица. Третият в класиранeто при най-малките е Енис Байрамов (Несебър Мото, КТМ) който обаче е лидер в BMU Европейския шампионат по СуперМото. При малките ще бъде интересно със сигурност, а при батковците от SM85 борбата ще бъде между Радостин Михайлов (Несебър Мото, КТМ), Баран Кочаман от Турция и Живко Иванов (Диана Рейсинг, КТМ), като разпределението на трофеите ще разберем в късния неделен следобед.

S3 приключиха шампионата си за сезон 2019 сшампион Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг, КТМ), вицешампион Кристиан Иванов (НСА Моторспорт, КТМ) и бронзов медалист Димитър Петров (Диана Рейсинг, КТМ).

В клас OPEN, Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, Хускварна) води само с една точка пред Красен Кънчев (МСК БГ Пауър, КТМ) 139:138 точки, като в тази наистина оспорвана битка отново на терен ще видим и Александър Георгиев (МСК Плевен, КТМ), Янко Ташев (Ридо Самоков, ТМ), Драгомир Добрев (МК Боляри, КТМ) и още не-малко пилоти от цялата страна.

Съботният ден ще бъде зает със свободни тренировки и тренировки за време които ще определят стартовите позиции за неделния ден.

Същинската програма в летищен комплекс „Долна Митрополия” град Плевен за неделя стартира в 10:30 часа с едночасов парад и откриване, след което са и финалните стартове за годината.

На днешната среща с медиите в Пресклуб България присъстваха и споделиха своите очаквания за предстоящия уикенд трима от елитните ни пилоти  – Ангел Караньотов (SuperBike1000), Мартин Чой (SuperBike1000) и Милен Георгиев (SuperSport600). Състезателите съобщиха пред репортерите, че с нетърпение очакват неделния ден, когато по програма са им състезанията и ще покажат най-доброто от себе си пред публиката. На събитието бяха още вицепрезидентът на БФМ Даниел Капсъзов и Росица Букова от фондация „ Движение на българските майки”, която говори за съвместната инициатива с Българската федерация по мотоциклетизъм този уикенд на летищен комплекс „ Долна Митрополия”.