Световната шампионка и вицешампионка по борба Тайбе Юсеин: „Не винаги успявам да се опазя от напрежението!“

Световната шампионка и вицешампионка по борба Тайбе Юсеин: „Не винаги успявам да се опазя от напрежението!“

Днес в Пресклуб „България“ световната шампионка за 2018 г. и вицешампионка за 2019 г. в женската борба, кат. 62 кг, Тайбе Юсеин получи за втори път наградите за спортист на месеца. След като през октомври миналата година нашето момиче стъпи на световния връх и единодушно бе избрана за спортист на месеца, тази година същото признание на журналистите й донесе сребърният медал от шампионата на планетата в Нур Султан, Казахстан, както и квотата за Олимпийските игри в Токио догодина.  Макар и с крехка преднина, Тайбе спечели анкетата за №1 през септември със 7 гласа. Непосредствено след нея с 6 гласа е бронзовият медалист от Световното първенство по бокс за мъже в кат. 91 кг Радослав Пантелеев, който също изпреварва с 1 глас европейския шампион на 50 м малокалибрен пистолет Самуил Донков. На четвърта позиция с 3 гласа е бронзовият медалист при мъжете в многобоя от Световното първенство по вдигане на тежести   Божидар Андреев.

Тайбе Юсеин благодари на журналистите, че са гласували за нея и сподели, че за нея е било изненада да срещне на финала на Световното първенство съперничката от Киргизстан Айсулу Тинибекова. „Тя си го заслужи“, каза Тайбе и добави, че я е побеждавала преди това и загубата й тежи, но винаги ще помни този финал и се е поучила от грешката си. Треньорът Петър Касабов  ме поздрави за сребърния медал, каза още най-добрата състезателка на тепиха. „Не винаги успявам да се опазя от напрежението. Треньорът ми помага и така се чувствам по-уверена“, призна нежното момиче. Тя добави, че отпадането на нeйните съотборнички още в първите срещи на Световното първенство й е повлияло, защото заедно тренират през цялото време, но е успяла да се съвземе.

Все пак Тайбе оценява като най-трудна срещата си на ¼-финала срещу шведката Хана Йохансон, тъй като тази фаза на състезанието е  определящата за квотата. Тайбе е доволна, че е успяла още сега да постигне голямата цел  – да си осигури участие на Олимпийските игри в Токио. За нейните съотборнички и за съотборниците й при мъжете в двата стила на борбата има още 2 квалификации догодина – едната е континентална за Европа, другата е за целия свят. По 4 квоти при жените и още по толкова в двата стила при мъжете можем да постигнем според Тайбе Юсеин. От декември започва лагерната подготовка за следващата година.