Грациите от ансамбъла и Весела Димитрова са отбор и треньор на септември

Грациите от ансамбъла и Весела Димитрова  са отбор и треньор на септември

Поредно голямо признание получиха днес в Пресклуб „България“ националният ансамбъл по художествена гимнастика и треньорката им Весела Димитрова. Симона Дянкова /капитан на отбора/, Мадлен Радуканова,  Стефани Кирякова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова вдигнаха Купата на победата за отбор на месец септември в анкетата на Пресклуб „България“.  Това е 23-ти трофей за ансамбъла, откакто през 2001 г. наградата за първи път бе връчена на състезателките от най-красивия спорт. Златните момичета спечелиха 18 гласа от участвалите в анкетата 21 спортни медии и редакции за отличното представяне  на Световното първенство в Баку – бронзов медал в многобоя и сребърен медал в съчетанието с 5 топки. 2 гласа получи  БК Монтана 2003 /жени/,  спечелил за втори пореден път Суперкупата на България, а  ПФК Лудогорец има 1 глас, независимо, че не бе сред номинираните отбори.

При треньорите Весела Димитрова убедително спечели с 16 гласа, след нея са  Александър Луканов /личен треньор на Самуил Донков/ с 3 гласа,  а по 1 глас имат  Иван Иванов /старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести/ и  Хоел Арате – старши треньор на националния отбор по бокс.

Момичетата и наставничката им благодариха сърдечно за наградите  и изразиха надежда да продължат да радват България и през 2020, като спечелят повече златни  медали на Световните купи, на Европейското първенство  и на Олимпиадата в Токио.

„Изключително сме щастливи от тези награди. Много съм доволна от представянето на момичетата на Световното първенство. Сега ни предстои 20-дневен лагер на Белмекен, с който започваме подготовката за следващата година. Вече подбирам музиката и мисля по отделните елементи за новите съчетания. Искам те да бъдат с максимална трудност и с отлична хореография, като се надявам да бъдат изиграни безупречно. Така ще спечелим златен олипийски медал. Момичетата са много мотивирани и амбицирани, след кратката двуседмична почивка са заредени с енергия за предстоящите тренировки и състезания”, каза след награждаването Димитрова, която за пети път печели „Златният трикольор“ и допълни:

„В Пловдив, по време на специалния спектакъл в Колодрума, момичета се чувстваха прекрасно – всички ги посрещаха с много любов и им се радваха. Затова през  ноември ще има още два спектакъла, на които ще играят старите си съчетания. Новите ще бъдат готови в края на годината, като през през март очаквам да бъдат напълно отработени до последния детайл“.

Тя разясни програмата на отбора до Олимпийските игри. „Все още не е готова напълно програмата за следващата година.  Предвиждам през април да участваме в няколко Световни купи – в София, Пезаро и вероятно в Ташкент, а след това и на Европейското първенство. Основните ни конкуренти за медалите в Токио  освен Русия и Япония ще бъдат и отборите на Италия и  Украйна.  След Олимпиадата  ще реша дали ще продължа да водя отбора още един олимпийски цикъл, ако бъда одобрена от ръководството на федерацията, разбира се, или ще се върна при семейството си“.

„В спорта винаги се помнят победителите, но аз мисля, че този отбор ще бъде запомнен дори и да не спечели златен медал на Олимпиадата“, заключи Димитрова.

Капитанът на отбора Симона Дянкова също изрази задоволството си от постигнатото последните  състезания. „Много сме щастливи. Доволни сме от представянето си на Световното първенство в Баку, радваме се най-много и че нашите треньори са доволни. В Пловдив се наслаждавахме на играта си, без да се борим за оценки. Амбицирани сме догодина да се борим за златните медали на състезания, в които ще участваме. Благодаря на моите близки и на моя приятел, че винаги ме подкрепят.“

Ерика Зафирова заяви, че силно е подкрепяла своя приятел Дейвид Хъдълстоун на Световното първенство по спортна гимнастика и много се радва, че той е успял да спечели олимпийска квота.

„Дейвид много ми помага във всичко. Той първи ме подкрепи да премина в ансамбъла,  много се радвам, че ще бъдем на Олимпиадата в Токио заедно“,  заяви Ерика пред репортерите.

Мадлен Радуканова заяви, че всички в отбора много се подкрепят и винаги първа споделя със своите съотборнички това, което си случва.

Лаура Краатс заяви, че всички в отбора са много сплотени и задружни и също благодари на своите близки за пълната подкрепа.

Стефани Кирякова сподели, че много вярва в Господ и е сигурна, че съдбата на отбора е предначертана.

„Вярвам, че  в точното време и място Господ ще ни помогне да постигнем това, което мечтаем“, заключи Стефани.