Айтос е домакин на отборния шампионат по мотокрос

Айтос е домакин на отборния шампионат по мотокрос

След кратка пауза от две седмици без официални състезания по мотокрос, Републиканският шампионат рестартира своя есенен дял на мотополигон „Айтос”, град Айтос за своя осми кръг, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ генералният секретар на БФ Мотоциклетизъм Иво Цветанов.

Състезанието тази година включва Отборната Купа на България по мотокрос, което само по себе си е единственото състезание в България за годината където мотоциклетните клубове ще се борят за спечелването на двата трофея в категориите Джуниър и Мъже.В историята на мотокроса в България, до 1993 – 1994 спортните клубове са били част от ОСО (Организация за съдействие на отбраната) и реално отборното класиране в мотокроса е било между различните клонове на ОСО по градове и окръзи.

Отборното класиране при Джуниър класовете (МХ65, МХ85 и МХ2 Джуниър) съществува от 2001, като с най-много шампионски титли до момента се нарежда МСК Севлиево – 5, следван от СМК Мотошмиц рейсинг – 4, с по 2 титли са отборите на Моторейсинг Варна, НСА Моторспорт, Тексим Мотор Спорт, а с по една са тимовете на Мото Спорт Варна, Еърмакс Рейсинг и Троян Моторспорт.  При мъжете, през годините от 1995 до ден днешен, има различни вариации на класовете отчитани за отборно, като през 2019 година спортните клубове ще могат да избират между своите състезатели от класовете МХ2, МХ1, МХ или МХ40.

Като абсолютен лидер през годините се изявява отборът на МСК Литекс Ловеч, който има завоювани общо 9 шампионски титли, с по 3 титли са отборите на МСК Севлиево и Троян Мотор Спорт, с 2 са: МСК Фокс Депо, Еърмакс Рейсинг и с по един трофей са тимовете на МСК Златна Ябълка, МСК Витоша Рейсинг, КТМ МХ Груп, СМК Ридо Самоков, Рейсинг Тийм Цочев, МСК Калабак 1969, Панчо Рейсинг Тийм, АИТ Рейсинг Тийм и НСА Моторспорт.

Отборна Купа МХ Джуниър 2019 – Общо девет са спортните клубове които ще се борят и имат шанс за място на почетната стълбичка в Айтос въпреки че има още не-малко клубове които имат по един състезател в категориите МХ65, МХ85 или МХ2 Джуниър. С най-сериозни шансове за победа обаче се открояват отборите на М6 Ямаха Рейсинг Тийм и НСА Моторспорт които имат отлична селекция в края на сезона. За новосформирания през 2019 година М6 Ямаха Рейсинг Тийм, това ще бъде първо участие в тази форма, като селекцията която ще видим включва Дани Цанков (МХ65), Цветан Бузин (МХ85) и трансферирания Радослав Зоков (МХ2J).

НСА Моторспорт имат по голям избор от пилоти в клас МХ65 и това са Никола Досев, Илия Масов и Христо Симеонов, при 85-кубиковите ще разчитат на новото си попълнение Калоян Димитров, като основния проблем за тях е клас МХ2J където Кристиян Иванов все още се възстановява от септемврийска травма. Мото Спорт Варна са отбор който няма пилот в клас МХ65, но пък има силно присъствие на трасето с тримата си пилоти Виктор Бориславов (МХ85), Николай Малинов (MX2J) и Алекс Димитров (MX2J). В еднаква ситуация, без участник в клас MX2J, са два силни спортни клуба: Марица Рейсинг Тийм и МСК Севлиево.

 

В отбора южно от Стара Планина има добра селекция от състезатели в клас МХ65 – лидерът в шампионата при най-малките Мирослав Димитров, Илия Димитров, Мартин Ангелов и Георги Гинов, а техният пилот в клас МХ85 е Ивайло Станджиков. За северняците от МСК Севлиево, отново топ пилот в клас МХ65 – Венцислав Тошев, който евентуално ще си партнира с Александър Стамболийски от по-голямата категория.

В последните няколко кръга от шампионата не сме виждали мотокросистите от МСК Девня Марционопол в състав Тихомир Йорданов (МХ65) и Гани Нецев (MX2J). Еърмакс Рейсинг в Айтос ще разчитат на Виктор Нейчев (MX2J) и Тервел Замфиров (МХ85), Дамасцена Алба МСК ще бъдат представени от Станислав Гошев (МХ85) и Денислав Момчев (MX2J), а за домакините на два кръга от шампионата през сезон 2019 – Левски МХ Груп, имената които ще видим са Данаил Стефанов (МХ85) и двама млади състезателя в клас МХ2J – Виктор Касабов и Габриел Недялков.

Отборна Купа МХ Мъже 2019 – За отборното класиране при мъжете (МХ2, МХ1, МХ или МХ40), осем са претендентите за подиума, като от тях четири са с реални шансове за първото място през сезон 2019. Тимът с най-голям избор на състезатели е отборът на НСА Мотор Спорт който има наистина отлична и изненадваща селекция за това състезание. В клас МХ2, разбира се ще видим Майкъл Иванов, подкрепен от Кристиян Иванов, четири са състезателите в клас МХ1: Любомир Васев, Злати Златев, Симон Венев и Александър Ценов, а в клас МХ ще видим след три годишна пауза Валентин Роглев. Еърмакс рейсинг са отговорили на предизвикателството на НСА Мотор Спорт с интересна картотека и тя е на не кой-да е, а на самия Николай Йовчев който също ще участва в клас МХ подобно на Роглев. Братята Нейчеви, Виктор и Стефан ще се наредят в класовете МХ2 и МХ1, а като резерва отборът разполага с Красимир Божурски (МХ40). М6 Ямаха рейсинг тим тактически привлече в своите редици пилот в клас МХ1 и това е още едно име от съвсем близкото минало –  Ивелин Манев, трансферира Радослав Зоков (МХ2), които ще си партнират с „играещия треньор и мениджър” на отбора –  Мартин Тодоров (МХ40), който има за резерва Петър Петров в клас МХ.

Четвъртият пълен отбор е тима на МСК Девня Марцианопол който има в състава си Георги Гочев (МХ1), Гани Нецев (МХ2) и Преслав Василев (МХ). МСК Калабак 1969 ще изминат дългия път от Петрич в търсене на класиране с пилотите Кристиян Манчев (МХ2), Велик Кличуров и Петър Илиев (МХ), както и Стойчо Филатов (МХ40). За другият нов тийм, Киппен МХ Рейсинг, Жулиан Георгиев и Пенко Пенев са състезателите в МХ2, като в МХ1 отборът разполага с Харли Горов. Левски МХ Груп има в своите редици по двама мотокросиста в МХ2 и МХ40 – Виктор Касабов и Габриел Недялков / Христо Христов и Георги Георгиев, както и Любомир Лазаров в клас МХ.

Въпреки, че основният акцент на Grand Prix Айтос 2019 е Отборната купа, състезанието ще бъде точкувано и за индивидуално класиране в шампионата, като на практика това означава, че ще видим още много изявени състезатели като: Павел Доневски (Троян Мотор Спорт 01, МХ65), Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт, МХ85), Живко Иванов (Диана Рейсинг, МХ85), Димитър Грозданов  (МХ Тийм Симитли) и Хакан Халми в клас МХ2, Калоян Илиев (МСК Севлиево) и Георги Исидоров (Мото Екстрийм) в МХ1, Григор Царев (JRC), Николай Колев (СК Велико Търново), Боян Янков (Мото Клуб Орлите) в клас МХ, съотборниците от АИТ Рейсинг Тийм – Янко Зоков и Александър Петров в клас МХ40 и други.

На днешната среща с журналистите в Пресклуб България присъстваха пилотите от М6 Ямаха рейсинг тим Дани Цанков ( МХ65) и Мартин Тодоров( МХ 40). Двамата споделиха пред медиите своите очаквания и цели в предстоящите стартове в събота и неделя.

Съботният ден на мотополигон Айтос град Айтос включва тренировки, квалификации и един манш за класовете МХ/МХ40, а в неделя след откриването (10:30) са и останалите 9 състезателни манша за Grand Prix Айтос 2019.