Без държавата и футболния клуб сме безсилни срещу хулиганите, признават феновете на Левски

Без държавата и футболния клуб сме безсилни срещу хулиганите, признават феновете на Левски

Националният клуб на привържениците на Левски търси решение на проблема с футболното хулиганство по трибуните на стадионите, но сама организацията не е в състояние да се справи, каквито и усилия да полага. Това заявиха днес на специална пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на клуба Степан Хиндлиян и членът на Управителния съвет Димитър Костадинов. Поводът за изявата пред медиите бе постоянното внушение, че една екстремистка групировка от фенове на Левски със скандалното си поведение посрамиха страната ни на мача срещу Англия. „Расистки викове и обидни подсвирквания имаше от различни сектори на стадион „В. Левски“ и това го знае всеки, който беше на мача. Виждаха се чичовци, облечени в костюми, които също скандираха грозни думи“, заяви шефът на Националния клуб на сините привърженици.  Срамно е това, което се случи, но е абсурдно  да се хвърля вината срещу националния клуб за расизма и агресията по стадионите, подчерта Хиндлиян.

Още през м.юли феновете са написали подробно предложения до ръководството на ПФК Левски за мерки по осигуряване на реда и безопасността на мачовете с искане за среща по тези въпроси, но до днес отговор няма. Клубът на привържениците на Левски вече настоява за подкрепа от МВР, ММС, БФС и футболните клубове, тъй като проблемът изисква партньорство между държавните институции и футболните организации.  На 2 октомври т. г. страната ни  ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран подход към безопасност на футболните мачове, което означава участие на всички, имащи отношение към организацията на спортните прояви, подчерта Костадинов.

Ръководството на националния клуб на привъжениците на Левски е на мнение, че Законът за борба срещу футболното хулиганство не е ефективен, тъй като редица текстове дават възможност за субективна преценка на полицейските органи, без ясен критерий и на практика без право на обжалване пред съда. Промяната на този закон е неотложна.

Според Правилника на УЕФА всеки клуб е  длъжен да има координатор „Връзки с привържениците“, който постоянно да разяснява на феновете кое е позволено и кое е забранено на стадионите, да контролира, да държи постоянен контакт с другите футболни клубове и при гостувания и домакинства да преговаря и да носи отговорност за организационните въпроси. Ако имаше реално работещ такъв служител, нямаше да бъдат потрошени седалките на стадион „Славия“ при гостуването на Левски, защото предварителната уговорка беше феновете на Левски да бъдат настанени на други места, каза Хиндлиян.

Друг висящ проблем е  охраната на мачовете и споделената отговорност, което значи размита отговорност, обясниха още Хиндлиян и Костадинов. Отговорността за охраната вътре на стадиона трябва да е поверена на една фирма, за да има ефективен контрол.

От края на 80-те години на ХХ в. досега Националният фен клуб на Левски е направил твърде много в борбата срещу футболното хулиганство, стана ясно още на пресконференцията. Освен това, обществената организация е инициатор на редица детско-юношески футболни и спортни турнири на Левски, което безспорно възпитава малките и е най-добрата превенция срещу бъдещи извращения. Над 100 000 лв. са събрани досега за благотворителност, лечение на деца и спортисти по инициатива на привърженици на Левски, каза още  Степан Хиндлиян.