Двукратната световна вицешампионка по олимпийско карате Ивана Каменова: "Третият път ще стигна до златото!".

Двукратната световна вицешампионка по олимпийско карате Ивана Каменова: "Третият път ще стигна до златото!".

Световната вицешампионка по олимпийско карате за девойки  до 21 г. в кат. 53 кг от първенството в Чили между 23 и 27 този месец Ивана Каменова заяви днес в Пресклуб „България“, че най-важното за нея от преживяното са моментите на щастие след победите. Тя благодари на родната федерация с президент Алексей Петров, на националния селекционер Борислав Иванов, на личния си треньор Николай Цанев, на целия екип от специалисти, които се грижат за добрата й физическа форма, на семейството и приятелитете си за обичта и подкрепата във всичко.

На първенството на планетата в чилийската столица Сантяго участваха 1557 каратеки от 96 държави.  Националната състезателка на 17 г., която преди 2 години спечели първия си сребърен медал на Световно първенство, дублира успеха си,  след като надделя на татамито над съперничките си от  Испания, Сърбия, Египет, Азербайджан. На финала малко не й достигна и отстъпи срещу  другата претендентка за титлата, за което причините са две. Ивана сподели, че противничката й от Франция е непознато име в елита и това й е попречило да вземе категорична преднина срещу нея. Освен това, Франция има много силно съдийско лоби, посочи още световната вицешампионка.

„Ивана излиза със самочувствие и увереност и затова побеждава. Има много състезатели, които също са много добре подготвени, но нямат шампионската сила на духа и губят“. Такава е оценката на националния селекционер Борислав Иванов.   Споделя я напълно личният треньор на талантливото момиче Николай Цанев.

„Третия път ще стигна до златото“, зарече се девойката, която след завоеванието в Чили отново става номер едно в световната ранглиста. А третия път ще е 2021 г., когато девойката ще е на 19 г.

Само че още догодина наесен в Дубай тя ще мери сили с  жените, пак на Световно първенство. Амбициозната Ивана ще получи своето бойно кръщение половин година по-рано, през май, когато ще дебютира в най-високата възрастова група.“ Има достатъчно турнири преди Световното първенство, така че да е добре подготвена“, обясни Николай Цанев. Другият стимул за момичето е, че сребърният медал от Чили тази година ще й осигури комфортна стартова позиция през 2020 г в ранглистата при жените –   30-а.

Ивана Каменова има с какво да се гордее извън двата медала от световното първенство през 2017 г. и през 2019 г. „Имам 4 бронзови и 1 златен медал от турнири в Младежката лига, 1 златен и 1 сребърен медал от Световна купа“, похвали се състезателката. Националният селекционер Борислав Иванов е доволен и от представянето в Чили на младите Саня Петкова, кат. +59 кг, ,16-17 г, класирала се 5-а на Световното първенство, Тодор Настев, кат. 61 кг 16-17 г. и Кристина Цветанова, 14-15 г кат. 47 кг, които заеха достойното 7-мо място.  „Всички те могат да стигнат до медалите“, категоричен е специалистът. С добри постижения в развитието си до този момент и качества са и двама младежи, които следващата година ще се присъединят към мъжкия национален отбор – Денислав Стоянов, кат. 60 кг и Роберто Петров, кат. 84 кг.