Спешъл Олимпикс празнува 25 годишния си юбилей с нови проекти за интеграция на хората с увреждания под мотото "Революцията е приобщаването"

Спешъл Олимпикс празнува 25 годишния си юбилей с нови проекти за интеграция на хората с увреждания под мотото "Революцията е приобщаването"

Около 7000 атлети в 27 вида спорт, с много медали на Световните игри, активно партньорство на 80 общини и експертна помощ от родните федерации, особено от федерацията по баскетбол, конен спорт, тенис, бадминтон, плуване  – така Спешъл Олимпикс у нас посреща своя 25-годишен юбилей. Международната спортна организация за хора с умствени увреждания инициира различни прояви с цел да се улесни интеграцията на атлетите в обществото. В този дух е и глобалната кампания „Революцията е приобщаването“,  която днес Спешъл Олимпикс България обяви  на специална пресконференция. Смисълът на кампанията е да стимулира включването на хората с увреждания във всички дейности на живота им, от спорта и здравето до възможностите им в образованието и изграждане на лидерски качества, поясни координаторът Диана Банчева.

Обърната с лице към развитието на идеята за равнопоставеност на хората с увреждания, Спешъл Олимпикс покани новите общински съвети да приемат декларацията за достъп до спорт, с която да се ангажират да осигурят условия за целогодишна тренировъчна и състезателна дейност в различни олимпийски спортове на всяко дете и възрастен с интелектуални затруднения. „Надяваме се не по-малко от 120 общини да откликнат на поканата“, сподели в Пресклуб България националният директор на организацията д-р Христо Христозов.

Друга стъпка в същата посока е новата програма „Достъпен фитнес“ съвместно с Българската асоциация за здраве и фитнес и стратегическото партньорство на „Атлетик фитнес“. Пилотно програмата ще се реализира в София, Пловдив, Бургас и Стара Загора, като в тези градове фитнес клубовете ще отворят врати за хората с интелектуални затруднения. При това, посетителите ще тренират при специално обучени инструктори за работа с хора със специални потребности. За целта за фитнес инструкторите е предвиден семинар за квалификация. На пресконференцията бе подписано официално споразумение за това сътрудничество между председателя на Спешъл Олимпикс България  инж. Храбър Натов и управляващия съдружник на “Атлетик фитнес” Петър Ангелов – председател на УС на Българската асоциация за здраве и фитнес.

„Достъпен танц“ е другия проект, който ще започне да изпълнява Спешъл Олимпикс България по случай 25-годишнината си. Засега пилотно проектът ще се реализира в София, но в бъдеще е възможно да разшири географията си, спозели Диана Банчева. Атлети на Спешъл Олимпикс ще бъдат обучени от професионални инструктори да показват умения в стандартни танци.

Оригинална и силно мотивираща е инициативата атлети на Спешъл Олимпикс, спечелили медали от международни състезания, да посетят детски градини и да покажат своите отличия и да разкажат на малчуганите за своите успехи. Атлетите на Спешъл Олимпикс България с право се гордеят с постиженията си – само на Световните игри в Абу Даби тази година те завоюваха 19 медала.

Христо Христозов благодари и на 333-те дарители, на спортните федерации, фондация “Димитър Бербатов” и FIBA Европа, които подпомагат дейността на Спешъл Олимпикс България.