С „Гран при Благоевград“ завършва Републиканският шампионат по мотокрос

С „Гран при Благоевград“ завършва Републиканският шампионат по мотокрос

Тази седмица на мотополигон „Зелендол” в Благоевград предстои финалният девети кръг на Републиканския шампионат по мотокрос – Grand Prix Благоевград 2019, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на БФ Мотоциклетизъм Богдан Николов. През изминалите няколко месеца организаторите от Община Благоевград и местния клуб Еърмакс рейсинг вложиха доста средства и труд в цялостното обновяване на мотополигона. Това, което очаква участниците в Благоевград, е изменена конфигурация на състезателното трасе, нов електрифициран падок на твърда настилка, нова оросителна система и зона за миене на мотоциклети, както и някои други подобрения целящи да улеснят състезателите, техните екипи и зрителите на състезанието.

Интересна част от състезанието в Зелендол ще бъде и клас МХ50, който е за деца на възраст между 5 и 9 години, които ще се състезават с 50-кубикови мотоциклети без скорости (автоматик). Това ще бъдат техните първи стъпки в официални мотокрос състезания, а броят на подадените заявки за тази седмица е 16 (14 момчета и 2 момичета). Последното състезание в тази кубатура, организирано от БФ Мотоциклетизъм, е било през 2002 година, като от сезон 2020, този клас отново ще бъде част от официалния Републикански шампионат по време на всички негови кръгове.

Вече изгубили статуса си на “най-малките” в шампионата, пилотите от клас МХ65 в топ три са почти разпределили медалите за годината. Златото отива при Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм, КТМ), който с масивен актив от 385 точки и преднина от 53 точки, успя да постигне тази шампионска титла във финалния си сезон за клас МХ65. В Благоевград ще го видим, най-вероятно, с 85-кубикова машина, с която ще се състезава в клас МХ85 през следващия сезон. На второ и трето място във временното класиране, Венцислав Тошев (МСК Севлиево, КТМ, 322 т.) и Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 306 т.) имат сериозни единоборства от юни месец насам и вероятно авансът от 16 точки може да помогне на Тошев да запази сребърната си позиция в класирането за годината.

При състезателите от клас МХ85, Християн Георгиев (Пловдив Моторспорт, КТМ, 384т.) завоюва златото още през октомври в Айтос  и успешно защити шампионската си титла от 2018 г. Втори в класирането е Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ, 318 т.) като през следващия сезон най-вероятно ще видим и двамата в клас МХ2, още по-вероятно с машини 125сс. Трети в класирането в своята първа година за клас МХ85 е Живко Иванов (Диана Рейсинг, КТМ, 285 т.), който реално няма право на грешка в Зелендол, ако желае да запази своята трета позиция за годината.

В клас МХ2 Джуниър (до 18 годишна възраст) Жулиан Георгиев (Киппен МХ Рейсинг Тийм, Кавазаки, 367 т.) е отбелязал пълно присъствие на подиума от началото на сезона (3 първи, 3 втори и 2 трети места) и до последно ще се бори за титлата през тази година. Необезпокояван на втората позиция се намира Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ, 330 т.), като разликата между него и Георгиев е 37 точки и не е лесна за стопяване. Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Ямаха, 280 т.) завършва топ три на джуниърите, в които обаче очакваме участие на Николай Малинов (Мотоспорт Варна, КТМ), Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли) и други момчета които могат определено да разместят пилотите начело на класирането.

В класирането при мъжете за клас МХ2, Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 400 т.) спечели четвърта национална шампионска титла в този клас (и десета общо в дисциплината мотокрос) без загубен манш през сезона, което е сериозно и достойно за уважение постижение. Втори и трети във временното класиране в момента са Жулиан Георгиев (311 т.) и Алекс Димитров (285 т.), следвани от Виктор Нейчев (245 т.) и Димитър Грозданов (225 т.), но в този клас ще видим още и основния конкурент на Иванов – Хакан Халми (МСК Севлиево 2004, КТМ), който въпреки, че не е участвал във всички кръгове на шампионата, успява да всее смут в точките и подиумните конфигурации.

В клас МХ1 в неделя ще видим завръщането на шампионската титла на българска земя в този клас след тригодишно отсъствие (шампион Адриан Радуца – 2018, 2017 и 2018), като първи в класирането е пилотът от НСА Моторспорт – Любомир Васев (Ямаха, 369 т.). Стефан Нейчев (Еърмакс рейсинг) е  27 точки след него и ще даде всичко от себе си, за да спечели в благоевградското „Гран при“ и ако съдбата е на негова страна, да се бори за титлата (с уговорката, че Васев ще заложи и на тактическо каране). Трети при 450-кубиковите машини е Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ, 312 т.), като в Зелендол очакваме и традиционното гръцко нашествие за този клас, което допълнително ще внесе интерес и емоция в групата.

Николай Колев (СК Велико Търново, Хонда, 336т.) е новият лидер в клас МХ (22-39 годишни) и се очертава и новият шампион за сезон 2019, но въпреки това му трябват два качествено завършени манша в Благоевград. Григор Царев (Джей Ар Си Моторспорт, КТМ, 325 т.) не е възстановен след страшното си падане в Айтос и ще пропусне финалния кръг, което пък ще даде шанс на Боян Янков (МК Олрите Добрич, Кавазаки, 299 т.) да се бори за среброто, а защо не и за златото.

Подобно на Иванов в клас МХ2, Мартин Тодоров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 400 т.) е убедително начело във временното класиране и е шампион за 2019 (първа шампионска титла в клас МХ40). Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 311 т.) ще затвърди среброто, а само двойна победа на съотборника му Янко Зоков (Кавазаки, 263 т.) може да го измести от това място.

На днешната пресконференция в Пресклуб България присъства и организаторът от страна на домакините Красимир Божурски, който сподели, че има изградена нова система за поливане, разширяване на трасето и нови елементи,  елекрическо осветление за парка на състезателите, както и ново място за времеизмерването. Пред журналистите своите очаквания споделиха и двамата братя Стефан и Виктор Нейчеви, които карат за местния клуб Еърмакс рейсинг в класовете МХ 1 и МХ2.

Зимното часово време повлия на програмата на Grand Prix Благоевград 2019, като съботната програма започва в 11:00 часа и ще завърши около 16:00 часа с карирания флаг на първия манш в МХ/МХ40. В неделя официалното откриване е в 10:15 часа, след което са и 10-те състезателни манша (традиционните 9 плюс старта на МХ50).