Водещи клубове поискаха извънредно Общо събрание на БФ Волейбол

Водещи  клубове поискаха извънредно Общо събрание на БФ Волейбол

Елитни български клубове поискаха извънредно Общо събрание на БФ Волейбол и промени в работата на федерацията. Инициативата бе оповестена на специална пресконференция в Пресклуб „България“. Тя е подкрепена от 10 от водещите клубове в страната – ЦСКА, Левски, Хебър, Добруджа, Марек, Дунав, Пирин (Разлог), Черно море и Славия при мъжете и шампионът при жените Марица. Всички те настояват за свикване на извънредно общо изборно събрание на 16 януари догодина. Съгласен с тяхното искане е и втородивизионният Виктория Волей.

“Поканихме ви да обявим създаването на инициативен комитет, целящ да предизвика извънредно общо събрание на БФВ и на него да се избере нов председател на Управителния съвет, както и нови членове. Ние вярваме, че имаме нужда от федерация, която се грижи за клубовете, която подпомага адекватно работещите клубове. И една федерация, която да насочи усилията си към ДЮШ, защото всички виждаме резултатите на представителните отбори, но тези резултати бяха заложени в миналото”, заяви пред репортерите президентът на ВК Левски Владо Николов и допълни, че чрез медиите  отправя молба към министъра на младежда и спорта Красен Кралев да забави финансирането на БФВ до 16 януари.

Клубовете настояват за генерални промени в управлението на федерацията – ограничена мандатност на председателя (до два мандата) и поставянето на акцент върху развитието на детско-юношеските школи. Според инициативния комитет трябва да бъде сформиран  Управителен съвет от активни членове, всеки от които да е ангажиран с конкретни проекти и комисии. Освен това да има изпълнително бюро от професионалисти със заложени конкретни цели за подобряване работата на федерацията, както и развитието на волейбола в страната.

Инициативният комитет предлага да бъдат създадени нови реално работещи комисии към управителния съвет – треньорска, комисия на делегатите, маркетингова и т.н., които да бъдат подпомагани от един обществен съвет от известни личности във волейбола.

Конкретните предложения включват още:

–           Активна работа за привличане на допълнителни финансови средства от спонсори

–           Превръщането на федерацията в желан и надежден партньор за спонсори и фирми, с които работи за обезпечаването на различните си дейности

–           Създаване на политики и набиране на средства за допълнително финансово подпомагане на клубовете

–           Открито и прозрачно управление на финансите

–           Подпомагането на детско-юношеските школи в цялата страна както финансово, така и с обучения и създаване на единна методика на работа.

–           Търсене на варианти за повишаване на квалификацията на треньорите, които работят както с подрастващи, така и с мъже.

–           Подновяване  на активна скаут лига, която да гарантира допълнителни състезания и турнири за подрастващите.

Илия Динков, президент на ВК „Марица” (Пд) сподели:

„Този инициативен комитет се зараждаше в последните месеци, може би и година, като моментът на сформирането му просто съвпадна с последните събития във федерацията.  Това съвпадение едва ли е случайно.  Вярваме, че то е показателно за това, че във федерацията наистина има нужда от обновяване и поставяне на едно ново начало”.

Александър Попов, президент на ВК ЦСКА, подчерта:

„На първо място, бихме искали да видим създаването на една работеща федерация.  Това означава сформирането на  изпълнително бюро от професионалисти, на които са поставени конкретни цели за подобряване на работата на БФВ, както и развитието на волейбола в страната. Работеща федерация означава и наличието на активно работещи комисии към управителния съвет (треньорска, на делегатите, на състезателите, международна и т.н.), които заедно с един обществен съвет от изявени личности във волейбола, да работят за създаването на конкретни политики, проекти и усилия целящи подобряването на работата по всички направления в нашия спорт. Ако успеем да инициираме извънредно Общо събрание, декларираме, че няма да бъдем реваншистки настроени. Тези, които не са на масата, не означава, че са наши врагове. Всички, които са работили, ще продължат да го правят. Има огромно количество работещи клубове и работещи хора в УС. Трябва да бъдат изключени хора, които са там, само за да вдигат ръка в подкрепа на Данчо Лазаров. Те са малцинство. Ако инициираме Общо събрание и изберем нов президент, работещите малки и големи клубове трябва да бъдат спокойни и свободни“, каза  Александър Попов и допълни:

“Трябва да има прозрачност на федерацията. Какво е състоянието на федерацията? Какви са финансовите приходи и разходи? На това трябва да се сложи ред с външен одит. Задължително е да има мандатност на президентския пост. Ще настояваме бъдещият председател да има два мандата. Това не е частен клуб, а обществена структура, не е узурпиране на властта”.

Иван Сеферинов, президент на ВК Славия  обърна внимание на три неща: “Първо – в това събрание, което инициативният комитет желае да организира, трябва да има демократичност. Второ – да има прозрачност. Всички федерации след дадено първенство правят отчет. Нашата федерация досега няма точни и ясни резултати. И трето – държа федерацията да има сериозна финансова стабилност, а не да се говори, че е един милион на червено”.

Обединените в обща кауза клубове  обсъждат три кандидатури за нов президент на федерацията. В рамките на две седмици ще бъде обявено официално и конкретно име.