Трикратната рали шампионка на Европа Екатерина Стратиева:“Догодина ще се опитам да се доближа до мъжете и да съм в топ 5 при автомобилите с предно предаване“

Трикратната рали шампионка на Европа Екатерина Стратиева:“Догодина ще се опитам да се доближа до мъжете и да съм в топ 5 при автомобилите с предно предаване“

Това заяви при гостуването си днес в Пресклуб “България“ единствената българка в европейския и световния елит на автомобилния спорт, която стана и първата жена с три европейски титли /2014 г, 2015 г, 2019 г/ в дисциплината рали в категорията ERC Ladies Trophy. В залата заедно с Екатерина Стратиева бяха нейният навигатор Георги Аврамов и родителите й, които са неотлъчно до нея на всяко състезание.

„Минахме през доста изпитания през тези 3 години, след като се отказах от спорта. Тази година отидох в Чехия  и след това се борих за титлата“, сподели най-напред Катя за щастливото начало на своето завръщане в спорта. „В кратък срок преодоляхме трудностите“, продължи тя. „Стартирахме след това в Кипър при много горещо време /над 40 градуса/, на макадамова настилка, дълги трасета, камъни, но така се подготвих за шампионата в Унгария, където станах първа и изпреварих британката Набила Тежпар. Тя беше дотогава с 14 т. преди мен“, обобщи пътя към своя голям успех Катя.

„В Чехия стартирахме с непознат автомобил Пежо 208 R2. Имахме битка със същата конкурентка. След това в Кипър беше много тежко – макадамовата настилка, жегата, камъните, много завои и много дълги етапи, но това ни правеше по-концентрирани. Така след това в Унгария стигнахме до двубой с британката и успяхме да наваксаме изоставането с 14 т.“, разказа навигаторът Аврамов. В Унгария Катя излиза победителка, въпреки изключително влошените условия поради обилен дъжд. В резултат на това има много кал по завоите и вода по трасетата. „Заложихме на дългите етапи и така стигнахме до значителна преднина. В 9-ия етап бяхме с 44 секунди по-напред“, припомни Екатерина Стратиева.

Рали шампионката е очарована от професионализма и отношението на представителния френски отбор на Пежо Sainteloc Junior към нея. Обслужването на автомобила, настройките, всичко й дава чувство за сигурност. Катя е убедена, че може да постигне много с този отбор и през следващата 2020 г да стигне до №5 в генералното класиране при автомобилите с предно предаване, което ще е изключително завоевание, като се има пред вид, че това подреждане включва и мъже и жени. В Унгария благодарение на своя прекрасен автомобил тя зае 3-то място отборно, а в генералното класиране за тази година е на 10-о.

Катя благодари на своите спонсори в България като Петрол, Баухаус, Боро, Сонакс и другите компании, които й повярваха, въпреки 3-годишното й отсъствие от спорта. Шампионката се надява, че подкрепата ще я има и през следващата година и вярва, че ще се изкачи на нов връх в своята кариера. Пежото, с което Катя Стратиева завоюва европейската рали титла при жените тази година, ще остане за нея  и с него нейният навигатор Георги Аврамов и Кирил Тодоров ще гонят титлата в рали спринта на страната. Финалът ще е в Бургас и екипажът Аврамов – Тодоров са лидери във временното класиране.