Стойчо Младенов: Искам да отправя апел към Бойко Борисов и Красен Кралев да узаконят професията "треньор по футбол", защото те милеят за футбола и спорта.

Стойчо Младенов: Искам да отправя апел към Бойко Борисов и Красен Кралев  да узаконят професията "треньор по футбол", защото те милеят за футбола и спорта.

Известният български футболист и треньор  Стойчо Младенов даде специална пресконференция в Пресклуб „България“, на която разкри как се работи за развитието на футбола в Казахстан. Отборът му „Кайсар“ спечели Купата на страната след драматичен финал с Атирау, след което Младенов бе избран и за треньор №1 на Казахстан за 2019 година.

“За казахстанския футбол мога да кажа само хубави неща. Има стабилност и професионализъм във всяко едно начинание на клубовете. Работи се професионално, което е от голямо значение. Човекът, който отвори пътя на българските треньори към Казахстан, е Станимир Стоилов. Всеки един клуб там се развива и инвестира в база и пособия, които са в помощ на отбора. Това е изключително важно. Тези инвестиции имат своята възвращаемост. Отборът на Астана има сериозно присъствие в Шампионска лига и Лига Европа. Вижда се трудът на всички, които работят в сферата на футбола. Там се обявява всеки бюджет в зависимост от целите на отбора. Рядко има отбор, който има под 10 млн. долара бюджет. Отговорността е голяма за всеки един треньор и ръководител. Непрекъснато се обсъжда развитието на клуба. Въпреки успехите, които постигнах, аз търпя критики. Стремя се грешките, които съм допуснал, да не се повтарят. Когато се поставят задачите, трябва да се изпълняват. Всичко има своята точка на търпимост. Всичко, за което сме се договорили, се изпълнява. Ще се стараем през следващата година да подобрим всички тези показатели, в които имаме отстъпление”.

Младенов говори и за проблемите на българския футбол, като предложи професията “треньор” да бъде узаконена, за да може специалистите да имат повече права.

“Във футбола две неща са много важни – ръководителят и старши треньорът. Особено в страни, в които инвестират много пари. В България какво се получава? Старши треньорът е “човек никой”. Треньорите са мижитурки, не отстояват авторитета си. Искам да отправя апел към Бойко Борисов и Красен Кралев – нека узаконят професията “треньор по футбол”, за да може той да има не само задължения, но и права. Нека да се възползваме от това, че те като управляващи милеят за футбола и са спортни хора. БФС в лицето на Боби Михайлов и компания не направиха нищо за самочувствието на треньорите. Най-важният кадър в един отбор е старши треньорът. Той изгражда характера на даден футболист. Решават да те изгонят, гонят те и си занимаваш. Защо на Почетино ще плащат обезщетение? Защото при тях има правила. При нас се допускат  треньори без лиценз да работят. Колко треньори в България работят без лиценз? Той може да е много добро момче и да разбира футбола, но трябва да има лиценз. Защото така ние осакатяваме всяко едно поколение. Знаете ли колко некомпетентни хора работят в школите? Най-много страдат децата. Този треньор трябва да има понятие върху всички неща, които изграждат футболиста. Това говори и за нивото на ръководителя на футболния съюз, и нивото на шампионата. Имаме премиер, който е влюбен във футбола, но не се възползваме от това. Ние ли сме най-големите разбирачи и тарикати? И нещо много важно – аз не виждам аматьорски футбол при нас. Няма развитие, няма условия. Там участват ветерани, а трябва да играят млади футболисти, за да се развиват. Защото някои стават добри играчи на 19 години, а други – на 23 или 24. Ивайло Йорданов се появи на 24 години в българския футбол. Например Германия черпи най-много кадри от аматьорския футбол”.

Стойчо Младенов заяви, че трябва да се дава повече шанс на младите български таланти.

“Валентин Антов е изключителен талант, който отдавна е трябвало да бъде налаган. Ще ви дам пример как процедират с талантите в Германия. Когато моят син беше там, ми казаха: “вашият син е на едно ниво с германеца, но ние даваме път на германеца.” Егоистично, но правилно. Трябва да даваме път на нашите кадри. Много пъти съм бил критикуван защо чужденци, а не българи? Аз в моята кариера съм давал път на младите. При всяко едно мое влизане в ЦСКА съм взимал по четири-пет младежи. Давал съм им шанс. Тонев и Чочев станаха добри играчи, да не споменавам и други. Мога много имена да спомена, на които се даде шанс, но не се развиха. Но това е друга тема. За ЦСКА предпочитам са не коментирам, далеч съм от кухнята. Естествено искам да се борят за титлата. Не искам да се примиряваме с второ, трето място. Има обаче ход и процес, през който се минава. Дай Боже по-бързо да стане. Лудогорец има политика, която се следва. Надявам се Левски и ЦСКА да създадат и по-голяма конкуренция. Радвам се, че и в двата клуба  има добра перспектива. В момента има застой, но се надявам ЦСКА в следващите две години да се изравнят с Лудогорец и да ги изпреварят“.

За националният ни отбор Стойчо Младенов бе категоричен:

“Трябва да подкрепяме във всяко едно отношение Георги Дерменджиев и отбора. Независимо от неговия избор. Не трябва да критикуваме след всяка една среща. Всичко това се отразява върху психиката на футболистите. Не всеки може да носи тази тежест на гърба си. Апелирам към подкрепа до края, за да видим къде сме“.

На въпрос дали би приел покана отново да стане селекционер на националния отбор, Младенов отговори:

„Няма треньор, който да  не изпитва чест и достойнство от това да води българския национален отбор. На засега пред мен това не стои на дневен ред – имам договор за още една година в Казахстан и трябва да го изпълня“.

За това кой трябва да бъде президент на БФС Стойчо Младенов подчерта:

Кой трябва да е президент на БФС? Наско Сираков работи със замах, компетентен е. В ръководството трябва да има футболен човек и човек от държавата. Президент или вицепрезидент няма значение. За мен това съчетание е идеално. Много малко хора познавам, които са се занимавали със спорт и са завършили спортен мениджмънт. Много наши ръководители, които работят в сферата на футбола и са треньори, нямат тази специалност. Футболът в днешно време не е само да риташ топката, а е бизнес.

Да бъдеш ръководител, да управляваш – трябва да имаш знания. Аз обаче отказвам засега. Футболът е една отговорна работа. Всеки един, който работи в областта на футбола, е изключително популярен. Затова ни поставят на тази позиция – да показваме резултати и да доставяме удоволствие. Много внимателно трябва да се работи, нужни са компетентни хора“,  заключи Младенов.