Родната естетическа гимнастика отново доказа световната си класа

Родната естетическа гимнастика отново доказа световната си класа

Националният отбор по естетическа групова гимнастика за девойки е №1 за тази година, обяви днес в Пресклуб България основателката и председател на федерацията Мариета Дукова. Тя благодари за труда и постиженията на талантливите състезателки, на старши треньора Кристина Ташева, на клубовете, на целия екип, който се е посветил на красивия спорт, познат като малката сестра на художествената гимнастика. Момичетата в състав Миряна Чолакова, Сияна Табакова, Виктория Берова, Карина Нейкова, Християна Ковачева, Михаела Лилкина и Добромира Ставрева завършиха състезателния сезон с 4-то място в многобоя на финала на Световната купа в Унгария и на Световното първенство в Испания. „Имахме надежда за класиране с 1-2 места по-напред, но спортът ни е много субективен“, сподели М. Дукова.  Елена Дукова – генерален секретар на федерацията и международен съдия поясни, че  в първия ден на състезанията отборът е с четвърти резултат, а във втория винаги е с по-висока оценка, но тя не може да компенсира разликата. Субективизмът е много силен, Русия винаги е първа, без значение какви са грешките.

Състезателките изразиха надежда догодина да бъдат по-справедливо оценени. „Това е отбор за подражание, в много добра форма. Казват го всички специалисти на всяко състезание“, подчерта Е.  Дукова. „Момичетата дават цялото си сърце и тренират до 22 ч. всекидневно. Без тях няма да я има естетическата гимнастика“, добави още съдия Дукова. „Това са изключителни деца. Казвам го, защото преди това съм работила с други 2 отбора“, не спести похвалите за своите възпитанички старши треньорът Ташева.

Девойките от националния отбор по естетическа гимнастика вече са избрали своя път в живота – искат да продължат заедно и при жените. „Харесва ми, че правя това, което искам“, призна Миряна Чолакова. „Много обичам да ходя по състезания. Все едно че съм със семейството ми“, сподели Сияна Табакова „Най-важното е емоцията, когато излизаме заедно на килима“, смята Виктория Берова. „Най-много се развълнувах, когато на Световната купа в София тази година публиката в „Арена Армеец“ изригна при излизането ни“, спомни си Карина Нейкова. За незаменимата обич на публиката се отплаща с играта си и Християна Ковачева, защото за нея това е най-важното. „Емоцията с публиката е неописуема“, продължи в същия дух Михаела Лилкина. Добромира Стратиева цени особоено много  единството, колективизма и подкрепата на публиката. Да се напълни Арена Армеец догодина през ноември на Световното първенство по естетическа гимнастика, за това призоваха талантливите грации.

Естетическата гимнастика навърши 16 години от своето раждане в България. За това време в кратката история на спорта са влезли сребърните медали от 5 световни първенства и бронзовите отличия от 4 световни първенства при жените. Преди броени дни федерацията е получила безсрочен лиценз от ММС, съобщи Мариета Дукова. Тя специално благодари на министър Кралев за това признание, което е стимул за целия екип и надежда за финансова подкрепа от държавата. Досега лицензите на федерацията бяха временни.

Мариета Дукова отдаде заслуженото внимание и на най-добрите клубове в страната – Академик, Етър Елит /В. Търново/, ЦСКА, Вива /Пд/. Водещи страни в естетическата групова гимнастика – Естония, Финландия, Русия, Гърция – канят наши треньори да поставят техните композиции, което също доказва световната класа на този спорт в България.