Самбото изпраща успешна година, Мария Оряшкова е уникална в света

Самбото изпраща успешна година, Мария Оряшкова е уникална в света

Няма друга състезателка по самбо в света като Мария Оряшкова,  с гордост заяви днес в Пресклуб „България“ председателят на родната федерация Георги Юсев. На Световното първенство за мъже и жени този месец в Южна Корея нашата талантлива шампионка спечели своята 5-а титла в кат. 80 кг. Към върховите й завоевания за 2019 г. трябва да добавим златния медал на Европейските игри в Минск, а във витрината на дългата й блестяща кариера има още 9 златни медала от Европейски първенства за мъже и жени.  Освен уникалната Мария, женският ни отбор по самбо е на второ място след Русия на Световното първенство, което е голям успех, похвали се още Юсев.  Този успех се дължи освен на шампионката Оряшкова, на бронзовите отличия на Ана-Мария Матушева /кат. 60 кг/ и Ваня Иванова /кат. 64 кг/ .

Ваня е бивша световна шампионка и естествено третото място е по-малко от нейните истински възможности. От друга страна, този медал й е особено скъп, защото Световното първенство е първото й изпитание  след продължителното отсъствие заради второ майчинство, стана ясно от думите на опитната 30-годишна самбистка. Ученичката на 18 години Ана-Мария е щастлива с 2 медала от 2 Световни първенства – първо бронз при девойките, а сега още един такъв медал и при дебюта си за жени. „Догодина искам да съм европейска и световна шампионка“, каза момичето.

В самбото при мъжете и в бойното самбо нямаме медали от Световното първенство,  но старши треньорът Васил Соколов се надява догодина това да не се повтори, защото бронзовите медалисти от Европейското първенство тази година в Испания  Борислав Янаков /кат. 47 кг/ и Ашот Мартиросян /кат./74 кг/ ще се завърнат на тепиха. На същото първенство на Стария континент нашите пратеници се пребориха общо за 6 отличия при мъжете и жените, от които 1 сребърен в бойното самбо и 5 бронзови в самбото. А преди това на Европейското първенство за младежи и девойки в Кипър българите завоюваха 2 златни и 2 бронзови медала.

Георги Юсев благодари на ММС и на министър Кралев за подкрепата към самбото, още повече, че федерацията досега разчита изцяло само на средства от държавата. С бюджет от 135 хил. лв. за тази година треньорите и състезателите се справят с големи усилия, но липсата на спонсор тежи на всички, се разбра от признанието на главния ръководител на самбото. В този спорт конкуренцията става все по-голяма, той се развива в много страни. На Световното първенство в Южна Корея участваха 82 държави, финалите се излъчваха директно, което е голяма реклама за нашия спорт, заяви старши треньорът Соколов. Самбото очаква да получи признание да стане част от олимпийското семейство в бъдеще.