Владимир Илиев спечели Спортен Икар за 2019 година

Владимир Илиев спечели Спортен Икар за 2019 година

На специална пресконференция в Преклуб „България“ Управителният съвет и журито на Фондация “Български спорт” обявиха отличените състезатели в различните ктегории на традиционните награди на фондацията „Спортен Икар“.

„В избора се включиха освен спортни специалисти и журналисти, и популярни личности от изкуството и културата като Йорданка Христова, Марин Янев и Люси Дяковска. Мисля, че така получаваме баланс при определянето на наградите”, коментира пред репортерите олимпийската ни шампионка Здравка Йорданова и обяви, че  Голямата награда „Спортен Икар 2019“ получава Владимир Илиев /биатлон/, който е световен вицешампион на 20 км от  първенството в Йостерзунд, Швеция – изключително постижение за българския биатлон. Националът има и шесто място на европейското първенство в Минск, Беларус.

Звездата ни в леката атлетика Ивет Лалова получава приза в категория “Шампионско дълголетие”. Лалова си осигури олимпийска квота за Игрите в Токио, а на световното първенство в Доха, Катар участва във финала на 200 м.

В категория “Млад и проспериращ спортист” наградените са 17-годишната състезателка по модерен петобой Светла Згурова, която е световна и европейска шампионка за девойки, и 16-годишният плувец Йосиф Миладинов, който е трети в света при юношите и взе олимпийска квота за Токио.

Специален приз на фондация “Български спорт” получават европейският шампион и бронзов медалист от световното първенство по вдигане на тежести Божидар Андреев, еврошампионката на гюле в зала Радослава Мавродиева, бронзовият медалист от световното по бокс Радослав Панталеев и световният вицешампион на 500 м едноместно кану Ангел Кодинов.

Състезателката по ловна стрелба Селин Али е отличена в категория “Пробив в световния спорт”, а  за “Достойно представяне” наградените са петкратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова, световната вицешампионка по борба Тайбе Юсеин и световният шампион на 1500 м при паралимпийците Християн Стоянов.

В категория “Впечатляващо представяне” призьор е носителката на Световната купа на сабя за жени до 20 г. Йона Илиева. Наградата “Феърплей” е за лекоатлета Момчил Караилиев за това, че помогна на конкурента си Борис Линков на републиканското първенство, а за “Висок спортен дух” отличените са 11-годишният Калоян Кичуков, спасил 6-годишно момче от Русия, и 92-годишният плувец Танчо Тенев, спечелил общо 7 медала от световното мастърс първенство в Южна Корея.

Специален приз е присъден на Българската федерация по баскетбол, която чества 100-годишен юбилей, а отбор на годината е националният тим по баскетбол за жени до 20 г., воден от треньора Таня Гатева, който спечели първо място в дивизия Б и се класира в елитната група.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 17 декември от 11:00 часа в Националната художествена галерия.