Плувците с множество рекорди, 2 олимпийски квоти и още 3-4 в очакване

Плувците с множество рекорди, 2 олимпийски квоти и още 3-4 в очакване

БФ Плувни спортове изпраща една от най-успешните години – множество рекорди, от които 14 са на току-що приключилото Европейско първенство на малък басейн в Глазгоу, 2 покрити норматива „А“, което гарантира участие на Олимпийските игри в Токио догодина и реален шанс за още 3-4 такива на предстоящите квалификации. Така днес в Пресклуб „България“ председателят на федерацията Георги Аврамчев и националният селекционер Кристиян Минковски оцениха труда и възможностите на състезателите от представителния отбор на страната ни.

Най-класният ни плувец Антъни Иванов, който е 7-ми в коронната си дисциплина на 200 м бътерфлай в Глазгоу, първи си подсигури квота за Токио. Следващият е 16-годишният Йосиф Миладинов, който е най-младият българин със спечелена олимпийска квота във всички видове спорт. „А“ норматив е само  първата стъпка към израстването му , смята талантливият състезател. Дебютното му представяне на Европейското първенство сред мъжете му е показало, че още е далеч от най-добрите, но може след  2-3 години да е един от тях. Само 70 стотни пък разделиха Йордан Янчев от финала на 400 м свободен стил в Глазгоу и той остана 12-и в класирането с подобрен рекорд. Добра година в личните си постижения отчетоха и Калоян Лефтеров, Светлозар Николов, Диана Петкова и Габриела Георгиева. Всички те са с норматив „Б“ и следващата година цел номер едно ще бъде за тях да покрият необходимия норматив „А“, за да представят България на Олимпийските игри, стана ясно на пресконференцията. У нас ще се проведат три състезания, които ще са квалификации за Токио – държавно първенство през април, през май турнир в Бургас и последната седмица на юни също държавно първенство. През май има и Европейско първенство в Унгария, на което също плувците ще се борят за квоти. Председателят на федерацията Аврамчев благодари на Министерството на младежта и спорта за подкрепата България да спечели  трите домакинства на олимпийски квалификации. Министерството ще отпусне и по-голям бюджет на федерацията за 2020 г. „Олимпийската подготовка ще бъде изцяло подсигурена“, похвали се още шефът на плуването.

Как точно ще протече олимпийската подготовка на Антъни Иванов и на Йосиф Миладинов, които вече са си запазили място на Игрите в японската столица, е въпрос без отговор към този момент. Докато за треньора на Йосиф в Швейцария е въпрос на уточнения в програмата в рамките на 3-4 седмици, то за американските треньори на Антъни Иванов и Любомир Епитропов няма никаква яснота до този момент, споделиха Аврамчев и Минковски. Комуникацията със специалистите отвъд Океана е силно затруднена. От родната федерация са изпратили своите предложения, но никаква информация не са получили. Студентите в САЩ Иванов и Епитропов имат задължения към университетите  до май и след това ще се присъединят към националния отбор на България, стана ясно на пресконференцията.

„Това поколение плувци е много талантливо, но не сега, а след 4 години, на Олимпийските игри в Париж, те ще са на върха на своите възможности и могат да зарадват цяла България. Не е преувеличено отсега да мислим и мечтаем за олимпийски медал“, каза още Аврамчев.