БНФ Карате връчи годишните награди за 2019 г.

БНФ Карате връчи годишните награди за 2019 г.

В тържествен дух днес в Пресклуб „България“ БНФ Карате удостои с награди най-изявените състезатели и клубове през 2019 г. Вицепрезидентът на централата Русалин Русалинов и генералният секретар Борис Николов връчиха 12 изящни статуетки – по три на състезателите в направление WKF /олимпийска версия/ и WKO /неолимпийска версия/ и по още толкова на клубове.

Най-голямата ни надежда за олимпийска квота за Токио Ивет Горанова е спортист №1 на годината. Нейна подгласничка е световната вицешампионка при девойките Ивана Каменова. Трета е Кристина Цветанова , бронзова медалистка на Европейското първенство за кадети. При неолимпийското карате Европейският шампион за мъже Валери Димитров е №1 на 2019 г. На второ място е европейската шампионка Иванка Попова, третата позиция е за Цветан Урумов – бронзов медалист на Европейското първенство. От клубовете по олимпийско карате най-големият приз отиде в столичния клуб Цанев с треньор Николай Цанев – личният наставник на Ивана Каменова. Клуб Тракия е първенец при неолимпийското карате.

След церемонията най-титулованата състезателка Ивет Горанова благодари на федерацията, лично на президента Алексей Петров и на треньорите, с които работи.  Звездата в кат. 55 кг тази година спечели първо бронзов медал от Европейското първенство за мъже и жени в Испания през март, а през юни стана шампионка на Европейските олимпийски игри в Минск. Ивет сподели след церемонията, че е със смесени чувства за своето представяне през годината, тъй като е претърпяла и загуби в турнирите от Премиер лигата и в момента е на 20-о място в световната ранглиста. Още в началото на януари започва серията от 6 големи турнира, които носят много точки за ранглистата. Ивет е амбицирана да постигне възможно най-доброто и на 6 април, когато приключва серията, да си е подсигурила участие на Олимпийските игри.  По регламент общо 30 жени, по 10 във всяка от  трите категории /55 кг, 61 кг и +61 кг/  и 30 мъже /по 10 в кат. 67 кг, 75 кг и +75 кг/ ще се борят на най-големия спортен форум в света. Ако Ивет не се класира по ранглиста, следващият шанс ще е през май на квалификацията в Париж. Последната възможност е да грабне единствената квота заради златния си медал на Европейските игри в Минск. Главният треньор Ангел Ленков очаква Ивет да представя страната ни в Токио. Борбата за квота ще продължат да я водят още двама каратеки, обявиха от федерацията – Александра Стублева в кат. +61 кг и Стефан Петков в кат.75 кг.

Генералният секретар на БНФ Карате Борис Николов подчерта, че за 2019 г. от ММС са дадени  200 хил. лв за олимпийска подготовка. „Надяваме се на повече през следващата година“ , каза той. Вицепрезидентът Русалинов специално благодари на министър Кралев за подкрепата към карате и балансирания бюджет на федерацията.