За джудистите 4 олимпийски квоти не стигат, медалът е успех

За джудистите 4 олимпийски квоти не стигат, медалът е успех

Федерацията връчи награди на най-добрите за 2019 г., изрази благодарност към премиера Бойко Борисов и министър Красен Кралев

На стилна церемония днес в Пресклуб „България“ президентът на БФ Джудо доц. д-р Румен Стоилов и неговият заместник Даме Стойков връчиха специални плакети на състезателите с най-добри постижения през тази година.

Спортист №1 на 2019 г. е европейският вицешампион за мъже в кат. 81 кг и носител на още 4 медала от най-висок ранг турнири /Голям шлeм и Гран При/ Ивайло Иванов. Той е със сигурна олимпийска квота, 15-о място в олимпийската ранглиста и няма как да бъде изместен, категоричен е старши треньорът на националния отбор Атанас Герчев. Въпреки своите успехи и общата положителна оценка на старши треньора, Ивайло буквално изля мъката си от тежката загуба на Световното първенство, загуба, която го измъчва до ден днешен в продължение на 4 месеца :“Световното първенство е най-голямото ми разочарование. Не успях да покажа какво мога, загубих още първата среща. Не мога да се успокоя. Само олимпийски медал може да ме успокои.“ „Никой от нас не иска да бъде на Олимпийските игри само заради самото участие. Ние на Олимпийски игри сме ходили. Искаме медали и призово класиране!“, заяви Атанас Герчев.  „Изключително съм щастлив от тази промяна в психиката на състезателите. Те не просто искат участие, а реални резултати на големи състезания“, развълнуван добави доц. Стоилов.

На второ място в класацията на топ 10 е красивото лице на българското джудо, със сигурна квота за Олимпийските игри догодина, Ивелина Илиева, която още в края на януари на турнира „Гран При“ в Израел спечели бронзовия медал в кат. 57 кг, а седмица по-късно на Европейската купа в София /бившия международен турнир „Освобождение“/ отново се пребори за бронза. В края на август на Световното първенство в Токио Лъвицата зае 5-ото място, а месец по късно грабна сребърния медал на Гран При в Ташкент. Личният треньор на Ивелина Свилен Скерлев подчерта, че неговата възпитаничка е способна да спечели всяко състезание. Тя няма какво да усъвършенства като техника, защото е овладяла тънкостите, психически не се бои, ако срещу нея е олимпийска или световна шампионка, подчерта треньорът. В олимпийската година акцентът в подготовката ще е тактика, разучаване на особеностите на противника, каза още той.

„Много труд, но не толкова успехи по една или друга причина“. Така Ивелина оценява 2019 г. в своята кариера и пояснява: „При мен всичко се случва много трудно. Всички загуби ми дават урок, за да бъда перфектна през най-важната година – 2020-та.“

Челната тройка на БФ Джудо за 2019 г. завършва с талантливата Анастасия Балабан, която е европейска вицешампионка за кадети и вицешампионка на Европейските олимпийски игри в Баку, 5-а на Световното първенство и носителка на още 3 медала от Европейски купи. Догодина момичето ще се изкачи при девойките. По произход бесарабска българка, тя е щастлива че от март тази година се е преселила от Украйна в истинската си родина и има шанса да постига добри резултати и да мечтае за още по-големи благодарение на безрезервната подкрепа на БФ Джудо. Нейният треньор и баща Василий Балабан горещо благодари за помощта на доц. д-р Румен Стоилов и на Даме Стойков, за да успее първо семейството да се завърне при своите корени в България и след това двамата с дъщеря му да получават всичко необходимо за подготовка и участие в състезания. Медал от Европейското пъренство догодина е голямата цел пред дуета Балабан.

На следващото, четвърто място в годишната класация на БФ Джудо също е съвсем млада състезателка, Лидия Брънчева, която впечатлява не по-малко от своята връстница с резултатите си. Лидия има бронзово отличие от Европейското първенство за кадети, 5-о място на Световното първенство и два сребърни медала от Европейски купи. Лидия също ще премине при каките и ще хвърли всички усилия за медал при девойките на Европейското първенство догодина. Голямата й мечта е участие и достойно представяне на Олимпийските игри през 2024 г. в Париж.

Бронзовият медалист при мъжете от Гран При в Мароко Янислав Герчев е джудист №5 за 2019 г. Той сподели, че изпраща със смесени чувства тази година, за разлика от 2018 г, когато стана европейски вицешампион. Янислав е също 7-ми на турнира Гран При в Тел Авив, Израел и на турнира Голям шлем в Баку, Азербайджан. Янислав имаше и проблеми с контузия през годината, което му попречи да покаже потенциала си, но следващата година ще се бори за максимума, за да има добри класирания и да се задържи в зоната на олимпийска квота. Възможност за квота има и Даниел Дичев, така че ако реализира докрай тази възможност, той ще е четвъртият български джудист на Олимпийските игри в Токио2020.

Под №6 за 2019 г. е златният медалист за младежи до 23 г. на Европейската купа в Сараево  Марк Христов. Последователно другите в десятката са Борислав Владов, Габриела Димитрова, Ивайло Димитров, Станислав Стефанов.

След церемонията доц. д-р Румен Стоилов изрази искрена благодарност към министър-председателя Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев за  изключителната им подкрепа към джудото. “Можем да се похвалим, че през 2022 г. България за първи път ще бъде домакин на Европейско първенство за мъже и жени, откакто го има джудото в нашата страна. Това събитие, за което поколения българи са мечтали, ще се състои благодарение на осигурените 2 млн. лв от държавата, подчерта доц. Стоилов. В резултат на подадената ръка от премиера Борисов, нашата федерация сключи споразумение с Европейския джудо съюз за срок от 3 години, считано от 2020 г до 2022 г включително”, продължи шефът на българското джудо. В посочения период европейската централа ще изпраща в България най-добрите треньори, съдии и преподаватели за участие в семинари. В работата ще се включват и преподаватели от Националната спортна академия, катедра „Джудо“. Предвижда се в нашата страна да се организират лагери за кадети и младежи под ръководството на най-класни специалисти.