Камен Михайлов: „Тази година българският автомобилен спорт има европейска титла и шампиони на ERT“

Камен Михайлов: „Тази година българският автомобилен спорт има европейска титла и  шампиони на ERT“

Тази събота, 21 декември, от 11.00 ч. в зала „София“ на хотел „Маринела“ Автомобилната федерация на България ще награди призьорите за 2019 година във всички дисциплини, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на федерацията Камен Михайлов. Той допълни, че тази година, въпреки многото трудности, от заложените в спортния календар 56 състезания са проведени 47, като само 9 не са се състояли – някои по обективни, а други  по субективни причини. Проведоха се и две нови надпревари по Рали Спринт – в Ихтиман и в Бургас, като броят на участниците постоянно се увеличава. В момента в България има 291 лицензирани пилоти, от които 110 са валидирани от БФАС, а 181 – от АФБ.

Камен Михайлов подчерта, че през 2019 г.  българските пилоти успешно се представиха и в престижни международни състезания. Екатерина Стратиева стана  първата жена с три титли (2014, 2015 и 2019 г.) в дисциплината рали в категорията за дамския трофей (Лейдис Къп) на регионалния шампионат на ФИА за Стария континент. 24-годишният Григор Григоров с навигатор Петър Сивов спечели Европейския рали трофей на ФИА (Балканска зона) в клас „Джуниър“ за пилоти до 27 години, а Йордан Атанасов и навигаторът му Янаки Янакиев станаха победители в Европейския рали трофей на ФИА (Балканска зона) в клас ЕРТ 2. Диана Стоянова и Иванела Иванова спечелиха титлата в клас ERT 3.

Михайлов подчерта пред репортерите, че за първи път шестима българи са в комисиите на Международната федерация по автомобилизъм.

„С радост искам да споделя, че за първи път в историята на автомобилния спорт в България в комисиите на ФИА има 6 български представители:Марио Нецов – Комисия Околна среда и устойчивост; Джон Анагнастопулос – Комисия Исторически моторен спорт;Валя Панталеева – Комисия Електрически и нови енергии; Веселин Кабаджов – Комисия Драг; Елвис Георгиев – Комисия Хомологационни регулации; Георги Янакиев – Комисия Затворен маршрут.Спортният календар за 2020 година е готов – първите стартове са в края на месец април, а последното състезание е на 8 ноември. „Рали България“ ще има финансова подкрепа от Министерството на младежта и спорта, докато за „Рали Сливен“ ще трябва да се справяме със собствени средства. Проблемът е, че досегашните организатори на ралито не са платили таксата към ФИА. „Рали Сърбия“ отново става част от националния рали шампионат“, заключи Камен Михайлов.