Спортистът на 2019 г. Владимир Илиев: „Аз съм един от най-добрите, но има и много други като мен“

Спортистът на 2019 г. Владимир Илиев: „Аз съм един от най-добрите, но има и много други като мен“

Биатлонистът прие големия приз от ръцете на Екатерина Дафовски

За първи път от 7 г насам световният вицешампион по биатлон и спортист №1 на 2019 г  Владимир Илиев ще посрещне Коледа у дома в Троян. Час след като днес се приземи на родна земя, състезателят гостува в Пресклуб „България“ заедно с олимпийската шампионка от Нагано 98 и председател на федерацията Екатерина Дафовска, която му връчи големия приз за №1 на годината. Владо отсъстваше от внушителната церемония в зала „Арена Асикс“ преди 4 дни заради участие на Световната купа във Франция. „Точно преди 21 г. имах  същата награда като Владо, а през 2002 г и 2003 г. бях в десятката под №7“, каза развълнувана единствената българка с олимпийско злато в зимните спортове.

Треньорът на националния отбор по биатлон Николай Захаров, който стана трети в анкетата на в. „Труд“ за 2019 г, изрази задоволство, че е намерил място в престижната класация. Специалистът сподели, че в началото на този  сезон Владо има добри резултати от първите три старта за Световната купа и очаква повече от него в следващите състезания. Основна цел е Световното първенство през февруари в Антхолц, Италия.

„Антхолц е място, свързано с много български успехи и дано Владо да донесе следващия“, пожела му една от най-добрите биатлонистки в близкото минало Надежда Алексиева, медалистка в стартове за Световната купа, носителка на 2 медала от Световни първенства. Тя сподели, че много от медалите в родния биатлон са спечелени точно там.  Екатерина Дафовска също има злато за Световната купа в Антхолц. Поздравление за сребърния медал тази година от Световното първенство в Йостерсунд, Швеция, както и пожелание през 2022 г да подобри най-доброто класиране досега на Олимпийски игри в мъжкия биатлон /13-о място/, бе изказано от бившия дългогодишен треньор на националния отбор Васил Василковски.

„Всяко класиране в топ 8 на Световно първенство е добро“, подчерта биатлонистът и напомни, че само един изстрел е разликата от медала. „Владо имаше 95 на сто успешна стрелба в предсезонната подготовка“, каза Захаров. „Аз съм имал и 100 процента, но на състезание е различно. Много малко са тези, които постигат отлична стрелба и отлично бягане заедно“, продължи световният вицешампион през 2019 г. и европейски шампион през 2017 г. „Аз съм един от най-добрите, но има и много други като мен“, смята състезателят. Конкуренцията в биатлона е жестока, но този сезон има 2 отбора над всички останали – Франция и Норвегия. Нямаме машини за структуриране на ските, 9-10 държави ги имат, разчитаме на производителя, стана ясно на пресконференцията.

Екатерина Дафовска благодари на ММС и на министър Кралев, с когото са имали няколко разговора за подобряване на базата за биатлон. В Троян, също и в Самоков, родния град на другия ни титулован състезател Красимир Анев, с новия бюджет ще се реализират проекти за преасфалтиране, за да могат децата да тренират.  С раждането на дете може да се похвали още биатлонът в края на 2019 г. Дафовска честити дъщеричката на състезателя от националния отбор Димитър Герджиков и бившата биатлонистка Деси Стоянова. Бебето се появи на бял свят вчера и носи името Анастасия.