„ Пожелаваме си здраве и олимпийска квота, но силите са изравнени“

„ Пожелаваме си здраве и олимпийска квота, но силите са изравнени“

Това заявиха днес в Пресклуб „България“ старши треньорът на националния женски отбор по волейбол Иван Петков, капитанът Елица Василева и разпределителката Лора Китипова преди олимпийската квалификация в Апелдорн, Нидерландия, от 7-ми до 12-и януари. Нашите момичета са в група „А“ заедно с отборите на домакините, Полша и Азербайджан.  В другата четворка са Турция, Белгия, Германия, Хърватия. Само крайният победител в турнира ще получи квота за Олимпийските игри в Токио. Това ще бъде и последната възможност да си осигурим  участие на най-големия спортен форум  в света.

Селекционерът Иван Петков даде оценка на подготовката  преди началото на турнира:  „Времето е кратко и трудно може да сме доволни от облика на отбора. Положението обаче е сходно и при другите тимове. По-скоро искам да наблегна на мотивацията и желанието на самите състезателки. Ще дадем най-доброто от себе си като колектив и отиваме да се сбием с всички отбори. Вниманието ни е насочено към първия мач с Полша, който се явява много важен за нас. Това е отбор, който се развива сериозно през последните години“.

„Шансът ни за Игрите е едно към осем. Силите са изравнени. Не е лошо да започнеш срещу един от основните си конкуренти, но ние играем от доста време в този състав. Максимално ще сме подготвени  и ще направим каквото зависи от нас“,  сподели Елица Василева.

През миналата година „лъвиците” останаха много близо до класиране за Токио на квалификацията в САЩ, когато единствено силният тим на домакините ни победи с 3:2 гейма. На Европейското първенство възпитаничките на Иван Петков също се представиха добре, след като постигнаха три победи и стигнаха до четвъртфиналите. Там те отстъпиха на бъдещия шампион Сърбия.

„Всички сме много мотивирани. Най-важното е, че сме здрави. Имаме да изгладим някои дребни детайли от играта, но смятам, че нещата ще се получат“, каза Лора Китипова.

Треньорът Петкова подчерта, че отборът е израснал в последните 2 години, откакто е в този състав. Увереността и опитът на част от състезателките в съчетание с желанието на по-младите е обликът, който дава основание за големи очаквания . “Първото място е постижима цел“, е мнението на специалиста Петков. Той е категоричен, че нито един отбор не може да бъде подценяван по критерия по-слаб. Изненади в съвременния волейбол рядко могат да се наблюдават, но не е изключено да се случат именно в мачове срещу съперници, които не са сочени за фаворити. „Ние затова се подготвяме, за да не бъдем изненадани“, добави Елица Василева.

Умората от тежката програма в клубните отбори на състезателките е нещо естествено, но волейболистките споделиха, че преходът от клуба към националния отбор не представлява трудност за тях. Елица е изиграла 20 мача за месец, но се е възстановила след няколкодневна почивка преди да започне тренировки в националния отбор. За Лора преходът е още по-лесен, тъй като в Марица Пд тя играе под ръководството на същия треньор, Иван Петков, каза разпределителката.