С бонбони, медали и пожелание за шампионска титла на Богоявление

С бонбони, медали и пожелание за шампионска титла на Богоявление

„Пожелавам си олимпийски медал и преди това още веднъж да съм европейски шампион“, сподели днес на имения си ден в  пресклуб „България“ най-добрият щангист на 2019 г, рекордьорът и два пъти №1 на Стария континент, за мъже и за младежи до 23 г., Божидар Андреев. Той вярва в Бог, но никога не разчита на късмета, защото „късмет в щангите няма, там или можеш да вдигнеш или не можеш“, казва талантът от Сливен. Най-важното правило е научил от националния треньор Иван Иванов и то го води към успеха – тренировката никога не приключва с излизането от залата. Режимът е постоянен, отклонение няма. Дори през Коледната ваканция Божидар е тренирал всекидневно.

„Аз всяка вечер заспивам с благодарност, че мога да практикувам любимата си игра, че имам прекрасно семейство“, сподели неостаряващият талант в баскетбола Йордан Бозов. „Миналата година след тежката контузия исках много да се върна в игра и го направих. Пожелавам си да завърша сезона и кариерата си с шампионска титла в НБЛ или поне с финал“, добави 40-годишният гард на Рилски спортист. Решението му да сложи край на състезателната си кариера тази година е окончателно. Оранжевата топка е в сърцето му за цял живот, независимо дали е под коша или не. Тревожи го, че не можем да се класираме за Европейско първенство. Нямаме обучение на млади треньори по единна методика и не създаваме баскетболисти на европейско ниво, за разлика от съседна Сърбия. „Всъщност имаме само един баскетболист на такова ниво и това е Александър Везенков“, каза още Бозов. За стабилното развитие на баскетбола изключителна роля имат общините, каза още опитният играч. Той даде за пример Унгария, където местната власт има задължение да осигурява 70 на сто от бюджета на спортните клубове.

С 16 златни медала на европейски първенства през 2019 г. може да се похвали българският мотоциклетизъм. Бившият европейски шампион на писта от 1988 г. и световен шампион от 1992 г. /серийни модели/ Богдан Николов, който вече 27 години е начело на този спорт у нас, си пожелава на именния си ден да се оттегли от поста на председател, въпреки че бе преизбран за 5-и мандат в началото на миналата година и до 2023 г. му е гласувано доверие от клубовете да ръководи мотоциклетния спорт. Богдан Николов смята, че скоро няма да имаме световен шампион по мотоциклетизъм, тъй като спортът е много скъп и са необходими значително повече средства, които без държавата няма как да бъдат осигурени. Николов е известен със своя борбен и упорит характер, благодарение на който успява да се справи и с най-голямото препятствие, дори когато нещата изглеждат безнадеждно.

Здраве след толкова дълги години труд си пожелава на имения ден легендарният волейболен треньор Богдан Кючуков. Специалистът, извел националния мъжки отбор до бронзов медал на Световното първенство във Франция през 1986 г., до европейски вицешампион 2 години по-рано, до IV място на финала на Световната купа в Бразилия през 1995 г. и VII място на финала на Олимпийските игри в Атланта следващата година, одобрява започналите промени в БФ Волейбол. „Имаме исторически успехи, но щом един спорт не се развива, бележи от 15-ина години насам отстъпление, значи са необходими дълбоки промени. Те могат да бъдат направени от по-младите“, обобщи Кючуков, който е бивш треньор и на бъдещия председател на федерацията Любо Ганев. Богдан Кючуков е категоричен, че не бива да се дават прогнози с конкретни числа /1:8/ или подобни за шансовете на нашия мъжки и женски отбор да се класират за Олимпийските игри в Токио. Един мач не е спечелен, нито е загубен, щом не е изигран.

Гостите-именици се поздравиха помежду си и почерпиха с бонбони за празника. Божидар Андреев ще похапне стабилно от сладкото удоволствие и на следобедната тренировка в залата по вдигане на тежести, тъй като за огромните физически усилия шоколадът е необходим.