Късмет с шишенце амоняк и скъсан чорап

Късмет с шишенце амоняк и скъсан чорап

Стотици хиляди празнуват на Иванов ден, но за старши треньора на националния отбор и олимпийски шампион по вдигане на тежести Иван Иванов 7-ми януари носи духа и родовата традиция на 4 поколения. С едно и също име са дядото, синът, внукът и правнукът. Щангистът е третият поред. Има и двама първи братовчеди, които се казват Иван, единият не е жив, също и дядото. „Голям празник е днешният ден. Спомням си го от детските ми години. Всички се събирахме, беше много весело. Най-скъп и сега ми е именият ден. Не обичам рождения ми ден, нито Нова година. Напомнят ми, че остарявам.“, сподели в Пресклуб „България“ Иван Иванов.

„Като бях малка, много се сърдех. Хората не знаеха, че и аз имам имен ден на Св. Йоан Кръстител и не ми носеха подаръци. Кръстена съм на дядо ми Иван, но не съм Иванка“, с усмивка разказа красивото лице на джудото, най-класната ни състезателка при жените и сигурна участничка на Олимпийските игри в Токио тази година Ивелина Илиева.

„За мен пък е втори рожден ден! Винаги сме се събирали и съм получавала подаръци“, възкликна 17-годишната Йоана Илиева – носителка на Световната купа на сабя за девойки до 20 г. за 2019 г.

Макар и твърде различни по възраст, кариера, предпочитания и др., Иван Иванов, Ивелина Илиева и Йоана Илиева ще отпразнуват своя имен ден по един и същи начин днес – в залата за тренировки. Само след 2 седмици на Йоана й предстои Световна Купа по фехтовка до 20 г. в Сеговия, Испания. „Искам да спечеля медал и в индивидуалното и в отборното състезание“, заяви синеоката хубавица. Водена от принципа „можеш“, талантливата възпитаничка на старши треньора Ивайло Воденов  иска докрай да премине през битката за олимпийска квота, макар че оценява шанса си за успех с 10 на сто.

Тази неделя, на 12-и януари,  Ивелина Илиева заминава за двуседмичен лагер в олимпийската столица Токио. Ще бъде сама, без треньора си Свилен Скерлев, но ще се подготвя със силни спаринг партньори, каквито в България няма. На 8 февруари ще се бори в първия голям турнир за 2020 г, от веригата Гранд шлем във френската столица Париж. Ивелина вече си е запазила място на Олимпийските игри, но това не й дава спокойствие. „Ще се боря за възможно най-добро класиране, да съм сред първите пет“, заяви амбициозната джудистка, носителка на множество медали от най-висок ранг състезания.

В началото на февруари в Иран предстои и първият олимпийски квалификационен турнир по вдигане на тежести. След него има турнир в Малта, Световно първенство до 20 г. през март и Европейско първенство за мъже и жени през май. Божидар Андреев е с почти сигурна олимпийска квота. При мъжете имаме право на още една квота, за която ще се борят четирима щангисти – Ангел Русев, Стилян Грозев, Юндер Бейтула, Христо Христов.

„Късметът се усмихва на подготвените“, обича да повтаря Иван Иванов. Знае го от собствен опит и го предава на състезателите. Не разчита на случайността, не вярва в чудеса, когато хващаш щангата. Като всеки човек обаче си има упование в нещо, което е забелязал, че му носи добро. И това нещо е шишенцето с амоняк, от което вдишват щангистите, преди да излязат на подиума. „Това шишенце е едно и също за всеки мой състезател. Нося го в чантата и го пазя. Този ритуал спазвах и аз като състезател“, разкри несподеляна досега тайна олимпийският шампион.

„Аз съм пълна с поверия“, призна Йоана Илиева. „Миналата година през цялото време се състезавах със скъсан чорап. Отдолу обувах друг чорап. Вярвах, че така ми върви и наистина ми вървеше. Сега търся нещо ново“, обясни младата надежда на родната фехтовка.

„Преди бях суеверна, но вече не съм. Най-трудното е, че искам от себе си повече, отколкото другите искат от мен. Никога не си помислям, че мога да се откажа. “Продължавай” е моят девиз“, сподели Ивелина Илиева.