Спортистът на декември 2019 г Тервел Пулев: „Тази награда ми е особено ценна, но подкрепата на хората е безценна!“

Спортистът на декември 2019 г Тервел Пулев: „Тази награда ми е особено ценна, но подкрепата на хората е безценна!“

Носителят на интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация /WBA/ в полутежка категория Тервел Пулев бе награден днес като спортист на м. декември в анкетата на Пресклуб „България“ сред спортните редакции. На церемонията присъстваха треньорът на Пулев-младши Михаил Таков и членът на УС на боксовия съюз и международен съдия Венцислав Николов. Тервел оглави месечната класация на медиите с 12 гласа, след като изправи на крака зрителите в пловдивската зала „Колодрум“ и  пред телевизионните екрани с победата в 12 рунда срещу американеца Дишон Уебстър. Втори с 4 гласа е сноубордистът Радослав Янков, IV място за Световната купа в Русия. Трети с 3 гласа е плувецът Антъни Иванов, който зае 7-мо място на 200 м бътерфлай на Европейското първенство в малък басейн в Глазгоу. Сестри Стоеви са с 2 гласа за победата на финала на двойки на силния турнир по бадминтон в Милано.

След награждаването Тервел Пулев сподели, че особено цени избора на журналистите за спортист на месеца, тъй като той не попадна в класацията за спортист на годината.  Причината е, че гласуването за топ 10 на 2019 г. приключи седмица по-рано от мача за интерконтиненталната титла на WBA. Би трябвало да се отложи гласуването за по-късна дата, за да се вземат предвид всички успехи, предложи Тервел, подкрепен от треньора си Таков.

Професионалният боксьор и брат на звездата в тежка категория на ринга Кубрат Пулев, подчерта, че безценна е подкрепата на хората и това го радва най-много. Зала „Колодрума“ в Пловдив се пръскаше по шевовете от екзалтирана публика. От 15 срещи на ринга с 15 победи за българина досега, именно в града под тепетата Тервел изигра за първи път пълен, 12-рундов мач срещу най-сериозния свой противник. „Имахме разработени различни варианти срещу хитър, умен противник, който си служеше с глава, с хващане с ръка. Не трябваше да има нараняване. Тервел правеше много добри комбинации“, коментира М. Таков. Двамата с Тервел работят за усъвършенстване на стила на играта: „По-бърз, по-силен, по-изненадващ удар се очаква в професионалния бокс. Бърза мисъл и бързи движения едновременно“, каза още специалистът.

Профибоксът през последните години разширява географията си. Ако преди боксът беше предимно САЩ, Англия, Франция, Италия и по-малко бившите социалистически страни, сега Казахстан, Украйна, Узбекистан, България присъстват трайно. Тервел призна, че никога не е мислил по въпроса с колко мача на професионалния ринг би искал да завърши един ден кариерата си. Михаил Таков обаче има пример в това отношение: непобедимият Роки Марчиано от средата на ХХ в.  – 49 победи в 49 мача, от които 43 с нокаут.

Тервел Пулев сподели, че няма яснота кога ще бъде следващият му мач. Има вероятност и този двубой да е в България, например през лятото на морето. Това е хубава идея, смята боксьорът. Той припомни, че в началото на професионалната му кариера е имало недоволни, че се бие със слаби противници. Това е нормално, за да свали напрежението и да навлезе постепенно в тежките срещи, обясни Тервел. Леките категории в бокса по-бързо са развиват, докато при тежките е обратно, поясни треньорът Таков.

Тервел Пулев има двама сина – на 11 г. Калоян и на 3 г. Аспарух. Те не проявяват внимание към бокса, баткото тренира футбол, стана ясно от думите на татко им. Веднъж обаче, чувайки че по телевизията, говорят за братя Пулеви, момченцата възкликват: „Татко, говорят за нас!“