Асоциацията на бойните спортове се похвали с 315 медала от Европейски и Световни първенства през 2019 г.

Асоциацията на бойните спортове се похвали с 315 медала от Европейски и Световни първенства през 2019 г.

В тържествен стил днес в Пресклуб „България“ организацията, която обединява 12 бойни спорта, направи равносметка на върховите постижения през 2019 г. Националната асоциация на бойните спортове с 270 клуба и над 40 хил. състезатели се гордее с 315 медала от Световни и Европейски първенства. Трудът, лишенията, преодолените препятствия, които стоят зад тази внушителна статистика биха отнели часове за описание.

По-важни от медалите са добрите хора, които възпитаваме, всъщност добрите хора са най-важното, сподели емоционално Димитър Ангелов – член на УС на Асоциацията. Не случайно Асоциацията работи в около 1400 училища. Ние не сме само спорт, учим децата на морал, на дисциплина, каза още Ангелов. Децата навсякъде по света се възхищават на шампионите и медалистите и вземат пример от тях. Днес дъщеричката на треньора по карате Радослав Пенов, треньор на годината на НСА и на Асоциацията и носител на наградата „Златен пояс“ през цялото време слушаше и гледаше не само татко си, но и останалите носители на големия приз „Златен пояс“. Това са световната шампионка по таекуондо ITF на спаринг и световна шампионка по кикбокс, дисциплината киклайт Албена Ситнилска, 5-кратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова, европейският шампион и световен вицешампион по карате киокушин за 2019 г. Кристиян Дойчев и вицепрезидентът на БФ Ушу и член на комисията по традиционно ушу на Световната федерация Петър Драгоев.

Всички отличени с голямата годишна награда на Националната асоциация на бойните спортове „Златен пояс“ приемат това като изключително признание за своите успехи. Всички те имат и своите амбиции за 2020 г. Албена Ситнилска спира с таекуондото, защото е спечелила всичко възможно, за да посвети времето си само на кикбокса. Най-скорошното предизвикателство за нея ще е дебютът й на професионалната галавечер СЕНШИ на 22 февруари във Варна. Златен медал от Европейското първенство е другата цел пред нея. Мария Оряшкова има мечта за първия си олимпийски медал, по борба, и въпреки, че няма как да не спре временно със самбото, тя се вдъхновява от него. „Имам си пред дома ми 2 стилажа, на които съм си подредила медалите и сутрин, като стана, си ги гледам“, сподели 9-кратната европейска, 5 пъти световна и шампионка на Европейските игри в Минск по самбо.

За Кристиян Дойчев най-важното събитие е Световната купа в Япония и Европейското първенство.

За треньора по шотокан карате Радослав Пенов цел номер едно тази година е поне един златен медал при мъжете на Световното първенство. В националния отбор 2/3 от състезателите са от СК „Файтърс-НСА, клуб, който за четвърта година Пенов изведе до комплексен шампион на България.

С 21 медала от международни първенства и турнири завърши 2019 г. за ушу. Петър Драгоев днес сподели амбициозната цел на федерацията, състезателите и треньорите отличията да се удвоят тази година.