Петкратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова: „Наградата за спортист на месеца е първото ми злато в олимпийската година"

Петкратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова: „Наградата за спортист на месеца е първото ми злато в олимпийската година"

Днес в Пресклуб „България“  Мария Оряшкова получи наградите за спортист на ноември 2019 г в анкетата сред спортните редакции. За 5-атата си световна титла по самбо за жени, кат. до 80 кг, шампионката оглави медийната класация с 14 гласа.  На второ място с 5 гласа за предпоследния месец на миналата година  е най-добрата ни шахматистка Антоанета Стефанова – европейска вицешампионка на блиц и бронзова медалистка на Европейското първенство по ускорен шахмат в Монако. Трета с 2 гласа е Ивет Горанова, която спечели 2 златни медала на силния международен турнир по олимпийско карате “Belgrade Trophy”.

Натоварената тренировъчно-състезателна програма на 9-кратната европейска и 5 пъти световна шампионка по самбо е причината за отложеното с месец  връчване на традиционната значка „Златна България“ и на ваучера от Пампорово АД за луксозен уикенд. В това забавяне във времето Мария Оряшкова видя добра поличба . “Наградата за спортист на месеца е първото ми злато в олимпийската година“, с усмивка каза самбистката, която ще се бори за олимпийска квота по борба и за медал в Токио. „Искам медалът да е златен“, заяви тя. Всеки ден да усъвършенства техниката си – това е най-важното, което й помагат да постига треньорите в националния отбор Петър Касабов и Стоян Петков, сподели Мария. Още повече е обнадеждена за своята олимпийска мечта, след като на Белмекен е имала възможност да се учи от знанията и опита на двукратната ни олимпийска вицешампионка Станка Златева, нейната съперничка и олимпийска шампионка в Лондон 2012 Наталия Воробьова и треньора Симеон Щерев.

Битката през Новата година по пътя към най-големия спортен форум в света започна още в края на миналата седмица в Истанбул  на турнира „Яшар Догу“. Въпреки че състезанието не е олимпийска квалификация и не носи точки за ранглистата, то е сериозна проверка с участието на световни и европейски медалисти и шампиони. Българката загуби на полуфинала в кат. 76 кг срещу световната шампионка Ясемин Адар, но след това в малкия финал Мария стигна до първия си международен медал по борба, бронз, с победа срещу представителката на домакините Елфинур Яшар. Общо нашите момичета се завърнаха с 4 медала, от които 1 златен на Миглена Селишка, 1 сребърен на Биляна Дудова и още 1 бронзов, на Мими Христова, което постави състезателките на старши треньора Петър Касабов на 3-то място отборно. През февруари в Рим предстои Европейско първенство за мъже и жени по борба. Месец по-късно в Будапеща ще бъде първата олимпийска квалификация, в края на април в София ще е втората, последна квалификация. „Водещи страни не успяха да вземат квоти на Световното първенство по борба в Казахстан миналата година и сега конкуренцията ще е много жестока“, подчерта 5-кратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова.

Естествено, тази година Мария ще загърби самбото, за да отдаде всичките си усилия на борбата. Вярва, че самбото ще влезе в олимпийското семейство, но смята, че ще дочака този миг като треньорка, не като състезателка.