Турнирът „Странджа“ – предварителен изпит за олимпийски квоти

Турнирът „Странджа“ – предварителен изпит за олимпийски  квоти

С боксьори от 32 страни ще  започне 71-вото издание на „Странджа“, най-стария турнир в Европа, съобщи днес в Пресклуб „България“ генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев. Събитието е следващата седмица, от 21 до 25 януари в столичната зала „София“. Изненадата тази година е отсъствието на Китай и дебютното участие на Бахрейн.  Китайците ще се борят за олимпийски квоти на континенталния турнир в Азия няколко дни след края на „Странджа“ и затова няма как да бъдат в София, поясни Сапунджиев.

Макар и да не е олимпийска квалификация, турнирът в нашата столица ще има решаваща роля за определяне на състава, който ще получи шанса да участва на първия квалификационен турнир за Европа в Лондон от 14 до 24 март, се разбра от помощник-треньора на националния отбор за мъже Александър Александров. В британската столица ще бъдат дадени 50 квоти за мъже: в 52 кг, 57х кг и 63 кг по 8 квоти във всяка категория, в 69 кг, 75 кг и 81 кг по 6 квоти във всяка категория, в 91 кг и над 91 кг по 4 квоти. При жените ще бъдат разпределени 27 олимпийски квоти, от които 18 ще ги спечелят класиралите се в топ 6 в категориите 51 кг, 57 кг и 60 кг, други 5 ще са за първите 5 при 69-килограмовите и останалите 4 ще са топ 4 състезателки в кат. 75 кг.

На турнира за Купа „Странджа“ в отбора на мъжете старши треньорът Хоел Арате и помощникът му Александров са включили следните боксьори: 52 кг – Даниел Асенов, 57 кг – Боян Асенов, 63 кг – Кирил Русалинов ш Венсан Киркоров и Стилян Христов, 69 кг – Иван Атанасов, 75 кг – Симеон Чамов, 81 кг – Благой Найденов и Кристиян Николов, 91 кг – Радослав Панталеев, над 91 кг е под въпрос Петър Белберов поради контузия.  Двукратният еврошампион Даниел Асенов и бронзовият медалист от Световното първенство 2019 г. Радослав Панталеев заедно с Хоел Арате са на лагер в САЩ съвместно с италианския национален отбор и ще се завърнат два дни пред началото на турнира, съобщи Ал. Александров. Братът на Даниел, европейският вицешампион през миналата година Боян Асенов сподели, че едва ли ще задмине брат си, но ако спечели в Токио олимпийски медал ще го направи. „Е, няма спортна злоба у мен. Важното е един от нас да има такъв медал“, каза по-малкият брат на Тайсъна. С олимпийска мечта живее и олимпийският шампион за младежи от 2014 г. Благой Иванов. Той е благодарен на личния си треньор Борислав Бояджиев, който вече е старши треньор на младежкия национален треньор. Бояджиев подчерта, че за младежите също предстои тежка година – Европейско първенство през април и Световно първенство през октомври. Треньорът оценява много високо възможността 8-те младежи от основния състав на националния отбор да тренират заедно с мъжете. При младежите от тази година влиза и трикратният еврошампион за юноши Уилям Чолов.

При жените на турнира „Странджа“ 7 елитни състезателки ще представят България: 51 кг – Габриела Димитрова, Златислава Чуканова и Севда Асенова, 57 кг – Станимира Петрова, 60 кг – Деница Елисеева и Аслахан Мехмедова, 69 кг – Мелис Йонузова.   В момента момичетата заедно със старши треньора на националния отбор Фикрет Ереджебов са на лагер на Белмекен.

Специален гост на пресконференцията днес беше последният български световен шампион по бокс през 2009 г Детелин Далаклиев, който ще бъде коментатор на турнира. Плевенският талант, наричан на галено Дидо, сподели, че с намаляването на категориите при мъжете от 10 на 8, с растящата конкуренция и сериозния проблем със съдийството все по-трудно се печелят медали. „Когато ми смениха категорията от 54 на 56 кг, зациклих. Бяхме свикнали години наред с каски, от АИБА махнаха и каските. Всичко това беше голямо сътресение за мен. Ако го нямаше, щях да взема олимпийски медал в Лондон“,  спомни си с болка Далаклиев след пресконференцията.

За мен е положително, че и двата олимпийски турнира /вторият е световен през май в Париж/ ще ги администрира МОК, не АИБА, каза Ал. Александров. Другата положителна промяна в съдийството е, че по време на мача ще можем да следим резултата, допълни Бояджиев.

Въпреки десетилетната пауза от световната титла на Далаклиев, БФ Бокс има други успехи, за които да се похвали – 20 медала от Европейски първенства през 2019 г. и още 91 медала от международни  турнири.