На дансинга: от стихията на разрухата към ритъма на живота

На дансинга: от стихията на разрухата към ритъма на живота

От 2013 г. до края на 2019 г. спортните танци у нас са били във вихъра на унищожителна стихия, която коства международния авторитет на страната ни.  Това разкри днес на първата си пресконференция в Пресклуб „България“ ръководството на новата федерация с председател Георги Найденов, лицензирана безсрочно от ММС на 20 декември м.г.

Със заповед   на министър Кралев от 16 юли 2019 г. на старата федерация, управлявала красивия спорт десетилетия наред,  бе отнет лицензът след като през последните 3 години България загуби пълноправното си членство в Световната федерация по спортни танци. Причината е, че през 2016 г. България отказва домакинството на Световно първенство твърде късно, когато голяма част от участниците са закупили даже самолетните си билети. Бившето ръководство начело с председателя Иван Деспотов неглижира проблема.   След като Световната федерация ни налага най-тежкото наказание преди изключване, ние губим правото  да организираме турнири под егидата на световната централа, които носят точки за ранглистата. Така България понася тежък удар върху своя авторитет в световния елит на спортните танци. Страната ни е известна с престижните международни турнири в Бургас, Албена, Русе, Пазарджик.

Лошото управление на танците лишават предишната федерация, оттам и клубовете с техните състезатели и треньори  от държавно финансиране още от 2013 г насам. Състезателите пътуват сами, без никаква подкрепа от БФ, всичко си плащат сами. Най-добрите двойки на дансинга преминаха под чужд флаг, дори избраха страни като Северна Македония и Албания, разказа доц. Стойко Вълчев – член на УС на клуб „Бургас 1975“ и на ръководството на новата федерация. „Последната ми двойка, която тренирах и достигна на полуфинал на Световно първенство преди 2 г., се състезава за Гърция“, сподели Георги Найденов. Стигна се до абсурда държавните шампионати  през последните 2 години да започват направо с финал, няма състезатели, добави доц. Вълчев.  Абсурд е също, че мандатът на бившата федерация с шеф Деспотов с изтекъл още през 2018 г, но общо отчетно-изборно събрание не свикано. А защо клубовете, треньорите и състезателите са търпели цели 7 г. стихията на разрухата? Въпросът  не остана без отговор – заплахи са отправяни към всеки, който реагира на безобразията.

Новата федерация има вече над 30 клуба за свои членове. Първото състезание за годината вече е обявено официално в календара – държавен шампионат на 13, 14, 15 март в Ямбол. Георги Найденов се похвали с подкрепата на общините Ямбол и Тунджа, благодарение на което 80 на сто от бюджета на спортното събитие е осигурен 2 месеца по-рано. Предстои да се организират национални турнири, вкл. и традиционният в Монтана, който е с международно участие, но не е под егидата на Световната федерация, сподели Диана Митова – член на ръководството на новата федерация и международен съдия. Тя поясни, че България има 10 международни съдии, които тази година ще загубят право да реферират състезания от календара на Световната федерация вследствие на 3-годишното лишаване на България от пълноправно членство. Новата федерация се надява, че на своя конгрес през юни Световната федерация ще наложи 6-месечен или 12-месечен мониторинг на България, след което да ни бъде възстановено пълноправното членство. Предстои сформиране и на национален отбор, похвалиха се новите мениджъри на спортните танци. На 27 и 28 март националният отбор ще се събере за първи път и ще слуша лекции от световен шампион. Предстои уточняване на мястото, съобщи председателят на федерацията Найденов. Федерацията занапред ще организира и лагери, нещо отдавна загърбено от бившата родна централа по танци, добави доц. Вълчев.