Джудо: Без Ивайло Иванов и Янислав Герчев на Европейската купа в София

Джудо: Без Ивайло Иванов и Янислав Герчев на Европейската купа в София

Най-класният ни  състезател по джудо и сигурен участник в Токио 2020 Ивайло Иванов /81 кг/  и другата ни надежда в мъжкия отбор Янислав Герчев /60 кг / ще пропуснат Европейската купа за мъже в столичната зала „Арена Армеец“ този уикенд поради контузии. Това съобщи днес в Пресклуб България старши треньорът на националния отбор Атанас Герчев.   Състезанието с дългогодишна история, бивш международен турнир „Освобождение“,  носи точки за олимпийската ранглиста. Янислав е със скъсан менискус, Ивайло е с междуребрено захапване на кръста, като и двамата се лекуват.

Интересът към Европейската купа е голям – представени са 36 страни от 4 континента, като има състезатели на около 30-о място в ранглистата, подчерта треньорът. Той е подбрал 27 джудисти в представителния отбор, много от тях са млади. „Те са състезателите, на които ще разчитаме за Олимпийските игри в Париж след 4 г“, добави вицепрезидентът на федерацията и един от добрите бивши състезатели в тежка категория Даме Стойков. „Ние сме длъжни да им осигурим всички условия, целогодишно да са на лагери и състезания“, каза още мениджърът.

С благодарност към федерацията се обърна най-добрият състезател на националния фирмен шампионат на Япония през 2019 г. Даниел Дичев, кат.100 кг. Той живее в страната на изгряващото слънце от 2015 г., но се връща в България при всяка възможност. „Обнадежден съм за българското джудо. Продължавам да се боря за квота“, заяви Дичев. С надежда да зарадват родната публика в най-голямата спортна зала у нас са младите джудисти, които бяха на пресконференцията – Божидар Темелков /66 кг/, Марк Христов /73 кг/, Борис Георгиев /100 кг/ и Ивайло Димитров /+100 кг/. За зрителите входът е свободен през цялото време, и на финалите.

Най-добрата ни състезателка при жените и участничка на Олимпийските игри в Токио Ивелина Илиева, 57 кг, показва много стабилно джудо, каза президентът на федерацията доц. Румен Стоилов. След лагера в Япония, сега тя е на подготовка в Белгия и следващата седмица ще участва на турнира Гран шлем в Париж. Федерацията прави малък център за женско джудо като ремонтира зала на Националния стадион „В. Левски“, съобщи доц. Стоилов.