Слави Бинев: "С Фарзад Золхарди имаме шанс да спечелим олимпийски медал, дай Боже да е златен!"

Слави Бинев: "С Фарзад Золхарди имаме шанс да спечелим олимпийски медал, дай Боже да е златен!"

Това обяви днес на специална пресконференция  в Пресклуб „България“ президентът на федерацията по олимпийско таекуондо Слави Бинев в присъствието на своя заместник Димитър   Михайлов  и старши треньора на националния отбор Теодор Георгиев.

Слави Бинев представи звездата от Иран Фарзад Золхарди, който е натурализиран българин и тренира с националния отбор от ноември 2019 г.  Състезателят в кат. 80 кг има респектираща биография със спечелени много медали на първенства и турнири от най-висок ранг. Баща му също дълги години е отдаден на бойното изкуство и е работил в иранската федерация. Именно чрез баща си синът се запознава със Слави Бинев. Процедурата по привличането е продължила около 6 месеца. Слави Бинев сърдечно благодари на министър Кралев, без чиято помощ  постигнатото нямаше да бъде факт.

Фарзад Золхарди сподели, че е щастлив тук, има повече възможности за развитие и ще направи най-доброто за българското таекуондо. С този талант имаме шанс за олимпийски медал, дай Боже да е златен, каза шефът на БФ Таекуондо WTF. „С него не само се вдига качеството в националния отбор, но се връща духът на старата школа – уважението, добронамереността. Ние разчитаме и на неговия опит“, характеризира го Слави Бинев.

Фарзад ще се бори за олимпийска квота на единствената квалификация за Европа през април в Милано, като първите двама в категория ще получат правото за участие на Игрите в Токио това лято. Владимир Далаклиев и Калоян Бинев също ще са в битката за квоти. При жените старши треньорът Теодор Георгиев ще разчита на Ванеса Маркова /49 кг/ и Емилия Тасева /57 кг/.  До квалификацията състезателите ще са на лагерна подготовка и ще участват на няколко открити първенства, в Словения, Германия, България и Белгия.