Без сестри Стоеви, но с надежди за добро класиране тръгваме към Европейското по бадминтон във Франция

Без сестри Стоеви, но с надежди за добро класиране тръгваме към Европейското по бадминтон във Франция

Излизане от групите и битка за медалите – това е целта на националните ни отбори по бадминтон за мъже и жени на европейското отборно първенство във Франция от 11 до 16 февруари, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ президентът на БФ Бадминтон Володя Златев. Той допълни, че сестрите Стефани и Габриела Стоева няма да са част от женския състав за шампионата, тъй като имат своя утвърдена програма и заявени участия в други силни турнири. Те вече са си подсигурили квота за Олимпиадата в Токио.

Женският ни отбор е в група с Украйна, Унгария и Уелс, а нашият тим е в състав: сингъл – Мария Мицова, Линда Зечири, Мария Делчева, двойки – Мария Делчева-Христомира Поповска и Димитрия Попстойкова-Мария Мицова

Мъжете са в група от 5 отбора и ще спорят със съставите на Италия, Израел, Испания и Хърватия. Съставът ни е: сингъл – Даниел Николов, Димтър Янакиев, Иван Русев, двойки – Алекс Влаар- Пейо Бойчинов, Димитър Янакиев-Даниел Николо

“Подготовката мина добре. В отсъствието на сестри Стоеви опитахме да сформираме боеспособен отбор. Мъжете също са в добра кондиция. Групите са тежки, но отборите ни са познати и според мен са преодолими. Няма да има лесни мачове, но смятам, че имаме сили и възможности да се класираме първи в групите и да се класираме за четвъртфиналите“, коментира пред репортерите старши треньорът на националите Петя Неделчева. Тя уточни, че досега са минали два подготвителни лагера, атмосферата в отбора е чудесна и всички са решени да се борят докрай.

Володя Златев поясни, че освен на двойки България има голям шанс да спечели квота при жените и на сингъл, като в момента  Линда Зечири и Мария Мицова са с почти равен брой точки  и имат време до април да подобрят ранкинга си и да стигнат до мечтаното участие на Олимпиада, стига да се  представят по-добре в предстоящите турнири. Най-важното състезание ще бъде европейското индивидуално първенство в Минск през април.

Една от водещите ни състезателки Мария Мицова сподели, че обстановката в отбора е много добра. “Може би отсъствието на сестри Стоеви ни сплотява още повече. Няма да е лесно, но сме готови да дадем максимума от себе си”.

Димитър Янакиев разкри, че травмата, която получи на държавния личен шампионат е разтежение на кръстна връзка, но се надява до няколко дни отново да може да тренира пълноценно.