Христо Янев и Александър Станков преди вечното дерби: В мачовете между ЦСКА и Левски винаги има огромен заряд

Христо Янев и Александър Станков преди вечното дерби: В мачовете между ЦСКА и Левски  винаги има  огромен  заряд

На специална пресконференция в Пресклуб „България“  легендите на ЦСКА  Христо Янев и Александър Станков споделиха  своите очаквания преди вечното дерби, което ще се играе в събота от 14.45 ч. на Националния стадион „Васил Левски“.

“Колкото и банално да звучи, това е  най-голямото дерби в България. Независимо в какво състояние са и двата отбора. Знаете, че това е историята на българския футбол. Това е дербито, както в Италия – Милан и Интер, в Испания – Реал Мадрид и Барселона“, сподели пред репортерите Александър  Станков и добави:

„Много съжалявам, че го няма Бодуров, който за мен има определено много добри лидерски качества. Бил е състезател в младежкия национален отбор при мен, но има кой да го замести. Занев има качествата да бъде лидер“, заяви Станков.

“И той ще го направи – стига другите да го последват”, допълни го Христо Янев.

„Реално погледнато един мач никога не е от съдбовно значение, но знаейки какво е положението в двата отбора, се оказва, че двубоят е съдбовен. Защото, след като победиш Левски, самочувствието ти се вдига, придобиваш инерция, доставяш радост на феновете и вътрешното удоволетворение е много голямо. Емоцията  от тези двубои трудно може да се опише с думи. Като старши треньор не съм побеждавал Левски, но като помощник треньор съм успявал. От друга страна съм изпитвал ужасна загуба, която през 2-3 месеца сънувам – двубоят с кървавия гол на Гонзо“, призна Станков и изказа огорчението си от отношението към българските треньори:

“Искам да защитя българските колеги, защото не отстъпваме по нищо от чуждестранните, които идват да работят в България. Бих казал, че има разлика в търпимостта към българските и чуждестранните треньори. Всеки треньор се нуждае от период, в който да покаже своите разбирания за футбола. В отбори като Левски и ЦСКА това се случва трудно. Когато един български треньор получи кредит на доверие от два-три мача и след това бъде заменен, как може да се разберат неговите качества? Нека повече се залага на българското. От младото поколение идва добра вълна треньори. Ето – до мен е Христо Янев. Мислите ли, че ще го поканят в „Цървена звезда“, за да се учи и да се доказва?”запита риторично Станков и заключи:

„Всеки треньор има такива периоди без работа. При мен се получи по-голяма пауза. Близо година и половина съм без отбор. Моите усилия са насочени към работа в чужбина, но става все по-трудно. Разбира се, не изключвам възможността да съм треньор  и в България“.

Христо Янев – последният наставник на отбора, който спечели трофей – Купата на България, заяви: “В ЦСКА има  опитни футболисти със силни характери като  Кристиян Малинов и Петър Занев. За  момчетата от школата Божидар Чорбаджийски и Вальо Антов  това е мач, който е по-специален от всички останали. Те са израснали в школата, закърмени са с идеята ЦСКА и знаят какво точно означава ЦСКА и могат да го пренесат на своите колеги. Въпросът е, че трябва всички да попият това, което те им казват. Да общуват на общ език, който да направи нагласата за този мач специална“, каза Янев  и подчерта:

„При толкова големи нападатели и от двата отбора през годините аз съм единственият, който е вкарвал гол в пет последователни мача от вечното дерби и за мен това е голяма чест. Всички голове срещу Левски са ми доставяли голяма радост, но винаги ще помня победния гол на стадион „Васил Левски“, с който ЦСКА стана шампион. Побеждавал съм Левски и като футболист, и като треньор и   радостта винаги е много голяма“, каза Янев и коментира:

„Левски и ЦСКА трябва да са постоянни, за да имат шансове за шампионската титла. Необходимо е да имат план, по който да се действа – краткосрочен и дългосрочен. И двата отбора могат да изместят Лудогорец, който в последните години е хегемон. На този етап Левски показва по голямо постоянство, затова са втори във временното класиране. Познавайки работата на Хубчев – той е много амбициозен човек и за него този мач е от голямо значение. Дали след дербито трябва да бъдат правени промени зависи само от плана на ръководството и доколко то иска да постави под напрежение треньорите“ уточни  Янев и заключи:

“Липсва ми треньорската професия. Липсва ми да съм на терена, да бъда ежедневно ангажиран с футбола, но това са неща, които не зависят от мен. Колкото по-скоро отново стана треньор, толкова по-добре за мен“.