Пирин ще бърза бавно към елита, изгражда най-модерната спортна база за футбол

Пирин ще бърза бавно към елита, изгражда най-модерната спортна база за футбол

На специална пресконференция в Пресклуб България ръководството на ФК Пирин /Благоевград/ разкри своите амбиции и цели за развитието на отбора и модернизацията на спортната база  в следващите години.

Изпълнителният директор на клуба Ива Уорън  посочи, че на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград се извършват геодезически  измервания и геоложки проучвания. Те са във връзка с реконструкцията и модернизацията на стадиона.За  изграждането на козирката Ива Уорън заяви, че  има няколко проекта, а сега се обсъждат  и различни  германски предложения, които предлагат по-олекотени конструции със съвременни материали. Козирката на стадиона ще бъде първата  по рода си в България и ще покрива около 1/3 от местата за зрители.

„До края на март очакваме готовия проект на архитектите и се надявам още през май да започнем работа. Ще бъдат спазени всички  изисквания на БФС. Извършва се основен ремонт  и на администативната сграда на стадион „Христо Ботев“, в която ще има   зали за фитнес и физиотерапия, съблекални, медиен център – и  всички ще бъдат   снабдени с най-модерна техника. Съвместно с А1 разработваме мини WAR-система, камери за наблюдение не само на стадиона, но и в базите ни в Падеж и Рила. Имаме желанието да построим модерни съоръжения и да  инвестираме дългосрочно.

Работим изключително добре с община Рила за развитието на спортно-техническата база там и работим изключително добре с община Благоевград за нещата, които трябва да се случват в града. Всеки ден при нас се прави нещо ново, имаме изключително много неща, които трябва да свършим до края на пролетния полусезон, много неща, които трябва да свършим през лятото и се надявам с помощта на екипа ми, мисля, че нещата наистина ще се случат. Искаме да създадем една много добра база, развитие на детско-юношеската школа и създаване на женски отбор, който да допълни всичко, което ни е нужно. Наистина плановете ни са дългосрочни, разговаряме с община Благоевград и община Рила за стадиона и базите за срок от 30 години. Изграждаме една изключителна база в Рила, правим основен ремонт на цялата база в Благоевград, която включва стадион “Христо Ботев” и две подготвителни бази. Търсим терен за изграждане на още игрища. Това, което искам да направим, наистина си заслужава да бъде направено в град като Благоевград и в югозападна България. Млади сме, изпълнени сме с оптимизъм и съм сигурна, че до 5 години Пирин ще има една от най-модерните бази в страната“, заключи Уорън.

Спортният директор Венко Попов заяви пред репортерите: “В началото на годината имахме проблем със състава, не успяхме да вземем футболистите, които желаехме. Тръгнахме трудно, няма какво да крием, имаше голяма опасност отборът даже да не стартира тая спортно-състезателна година. Хубавото е, че нещата при нас се случиха както трябва, благодарение на спонсорите и новите собственици на клуба. Отборът го правихме в движение, именно там беше най-големия проблем, тъй като имахме само 3-4 човека с договори и в рамките на един-два месеца знаете колко трудно можеш да привлечеш футболисти, които гледат с недоверие на нашия отбор. Но за краткото време направихме боеспособен отбор, имаше и промени в треньорския щаб, наложи се поради слаби резултати и недоразумения между футболисти и треньори, но се надяваме, че нещата вече са подредени и от сега нататък ще си говорим само положително за нашия отбор. Всички трябва да имаме търпение, защото един отбор се изгражда бавно и трудно, но най-хубавото е, че се промени начинът на трениране и мислене на футболистите след назначаването на новия мениджър. Надявам се през пролетния полусезон да покажем коренно различно лице от това, което беше през есента. Мисля, че успехите са пред нас. Подготовката мина много добре, условията в Турция бяха отлични и отборът е готов да се бори във всеки мач за победа. Имаме теоретични шансове да се борим за третото място във Втора лига и да играем баражи за влизане в efbet лига, но не форсираме нещата. Пирин ще бърза бавно към елита. Но през следващия сезон ще се борим  за първото място във Втора лига, което гарантира директното завръщане на „Пирин“ в елита, където му е мястото. Пари имаме, целта ни е да създадем много добър отбор, който да не се стреми към запазване на мястото си в efbet лига, а да се бори за участие в европейските клубни турнири.“

Главният мениджър на тима Уорън Фийни подчерта, че футболистите излизат на терена с уважение към всеки съперник, но не се страхуват от никого.

„Когато дойдох в Благоевград, се запознах  с историята на клуба и останах  впечатлен от феновете и атмосферата, както и от амбициите на ръководството  да направят Пирин голям клуб със силен отбор, създаваща таланти детско-юношеска школа и модерна база. За мен е удоволствие да водя Пирин. Хареса ми клуба, харесаха ми амбициите на собствениците и исках да бъда част от този проект. Целта, която винаги поставям пред отбора, е ясна- победа във всеки мач. Имаме добри играчи, които искам да направя още по-добри. Знаем каква е целта ни – да се класираме в Първа лига. Ще играем мач за мач и искаме да завършим сезона възможно най-напред в класирането. Ако не успеем да спечелим промоция този сезон, ще дадем всичко от себе си през следващия. Футболът е моят живот откакто съм 16-годишен. За първи път бях в България преди 15 години, когато играех в Чемпиъншип с Лутън. Разликата от преди и сега  е голяма”, сподели Фийни.