Самуил Донков със сигурна олимпийска квота по ранглиста

Самуил Донков със сигурна олимпийска квота по ранглиста

Най-добрият ни състезател по стрелба при мъжете, европейският шампион на 50 м малокалибрен пистолет през 2019 г. Самуил Донков е сигурен участник на Олимпийските игри в Токио,  независимо от класирането му на предстоящите 2 квалификации – Европейското първенство във Вроцлав, Полша тази седмица и турнира в Пилзен, Чехия през май. Това съобщи днес в Пресклуб „България“ личният треньор  на стрелеца Александър Луканов. Самуил вече си е извоювал правото, той като всички преди него в световната ранглиста на пневматичен пистолет имат квоти и той става първи, а първият в ранглистата след 31 май се класира директно за Игрите.  Такова е правилото, въведено от Международната федерация по спортна стрелба след Олимпийските игри в Рио2016, поясни още Луканов. Това не означава, че на Европейското първенство в четвъртък, петък и събота тази седмица Самуил само формално ще фигурира в стартовия списък. „Всеки спортист отива да побеждава“, заяви днес опитният стрелец.

Практически и Петя Луканова на пушка и Николай Колев на пистолет имат шанс да достигнат до финал на Европейското, а на финала каквото стане, каза още треньорът Луканов. Двамата състезатели споделиха на пресконференцията, че имат много добри резултати, физическата им форма също е много добра и се надяват да прескочат високата летва и да успеят да се преборят за квота. Първите двама във всяка дисциплина ще вземат квоти, третата ще се разпределя  на турнира в Чехия. Николай Колев спечели 3 медала от Световното за ветерани миналата година.

Треньорът Александър Луканов сподели, че Самуил ще се концентрира изцяло върху олимпийската си подготовка след Световната купа в Индия през март. Досега Самуил отделя за тренировки около 50 на сто от възможния обем натоварвания, тъй като работи по 8 часа на ден в голяма компания и посвещава свободното си време  на спорта. След април това ще се промени, похвали се Луканов. Самуил Донков ще бъде осигурен финансово със средства, които ще покриват издръжката му и той ще се отдаде изцяло на стрелбата. Само така можем да сме конкурентноспособни, подчерта наставникът. В хода на подготовката специалистът ще комбинира въздушния с малокалибрения пистолет, тъй като Самуил Донков ще участва и в двете дисциплини в Токио – 10 м въздушен и 50 м бърза стрелба с малокалибрен пистолет.

За пълноценната подготовка е необходимо състезателите да нямат служебни ангажименти извън спорта и по друга причина, коментира Петя Луканова. Сега по различно време сме на стрелбището, никога не можем да се съберем и не можем да тренираме заедно като за финал. От значение е също да възстанови провеждането на международно състезание в България. Треньори и състезатели от други страни ни питат, искат да дойдат у нас. Последното състезание по спортна стрелба с чуждестранно участие у нас е през 2002 г, добави Александър Луканов.