Европейската шампионка на сабя Йоана Илиева:„Подобрявам тактиката си за олимпийската квалификация и за следващия сезон“

Европейската шампионка на сабя Йоана Илиева:„Подобрявам тактиката си за олимпийската квалификация и за следващия сезон“
Европейското първенство по фехтовка за кадети, младежи и девойки в Порец, Хърватия /21 февруари – 2 март/ е пробив с историческо значение за този спорт у нас, от периода на братята Етрополски, подчерта днес в Пресклуб „България“ дългогодишният президент на федерацията с авторитет в международните среди Величка Христева. Носителката на Световната купа на сабя до 20 г и бронзова медалистка от Световното първенство през миналата година Йоана Илиева стана за първи път шампионка в същата възрастова група, а 14-годишната Емма Нейкова поднесе сензация с класирането си в топ 8 при 20-годишните. Кадетите ни Тодор Стойчев, Георги Златаров, Ангел Вълков и Ясен Стоянов се класираха отборно също на 8-мо място. Тодор Стойчев затвърди позицията си на носител на Европейската купа. За първи път и на шпага има сериозно постижение – 2-ма юноши са 16-ицата.
 
„За влизане в четворката Емма се падна срещу Йоана, ако беше попаднала в другия поток, можеше да се бие и за медал. И да имаме 2 медала!“, каза В. Христева. Самата Емма е на друго мнение – дори и да не се беше изправила срещу титулуваната си съотборничка, крайният резултат нямаше да е по-добър, убедена е крехката сабльорка. „Емма, не Йоана, беше изненадата на това първенство. От Йоана се очакваше да спечели и на финала“, продължи старши треньорът на националния отбор на сабя Ивайло Воденов, който е и личен наставник на Йоана и Емма, възпитанички на фехтовална академия „Васил Етрополски“.
Емма отстъпи срещу Йоана в боя за място на полуфиналите с резултат 7:15. „Това е боя, за който се бях настървила най-много. Много труден беше, иначе преди това, след групите, се чувствах комфортно“, изненадващо сподели европейската шампионка Йоана Илиева, която записа 11 победи по пътя към златото. За титлата в Хърватия тя призна заслугата на 14-годишната си сънародничка: „Емма победи германката Функе, която мен ме беше победила преди това за Световната купа“.
 
Йоана разкри, че въпреки очакването към нея да донесе медал от Европейското първенство, сама тя е имала друг мотив: „Работя да подобрявам своята тактика за олимпийската квалификация и за следващия сезон. Треньорът ми каза преди финала: “Е, какво като спечелиш? Ще дадеш няколко интервюта и толкоз“. „Казах й го, защото видях, че й тежи това очакване да вземе медал“, разкри Воденов, който с усмивка приема похвалата, че е много добър психолог. „На този етап федерацията няма финансова възможност да си позволи нито психолог, нито пък лекар или рехабилитатор. В случай на необходимост от медицинска помощ по време на състезание, ползваме услугите на колеги от други страни“, сподели Величка Христева.
Още утре сутринта Йоана и Емма заминават за участие на Световната купа в Атина този уикенд. Следва друго състезание за Световната купа в Белгия и веднага след него идва ред на лагер в Солт Лейк Сити, САЩ, където от 2 до 6 април ще се проведе Световното първенство за кадети, младежи и девойки. „Искам отново да чуя българския химн!“, пожела си В. Христева.
На 17 и 18 април Йоана Илиева ще се бие в Мадрид на олимпийската квалификация по фехтовка за Европа. На нея ще участват около 20 момичета, като само първата ще спечели квота за Токио, стана ясно на пресконференцията.