Едмонд Назарян: Искам да стана и световен, и олимпийски шампион

Едмонд Назарян: Искам да стана и световен, и олимпийски шампион

На специална церемония в Пресклуб „България“  европейският шампион по класическа борба  в кат. 55 кг и неговият баща Армен Назарян – старши треньор на националния отбор по класическа борба, бяха наградени за спортист и треньор на месец февруари.

Едмонд Назарян, който спечели титлата в своя дебют при мъжете, получи 18 гласа от участвалите в анкетата 21 спортни медии и редакции, а Армен Назарян има 11 гласа – с 6 повече от своя колега Петър Касабов, старши треньор на националния отбор при жените.

Едмонд заяви пред репортерите, че по време на задължителната изолация редовно е тренирал вкъщи с баща си и с по-малкия си брат Гриша, предимно за физическа сила.

„Когато отвориха парковете, можех и да тичам, но с нетърпение очаквам да се качим на Белмекен, за да можем да се видим със съотборниците и се надявам да започнем и да се борим. Преди европейското първенство тренирах с един сръбски борец – олимпийски шампион, и не се притеснявах, а се убедих, че мога да бъда равностоен. За мен е важно да имам самочувствие, да излизам с вяра и мисъл за победата във всеки двубой и да преследвам мечтата си да стана световен и олимпийски шампион. В Белмекен очаквам да си възвърна добрата форма, а след отпадането на ограниченията да направим и лагер в чужбина. Надявам се световното първенство за юноши да се проведе през месец септември и да спечеля титлата“.

Армен Назарян благодари на всички журналисти, които са гласували за Едмонд и за него, както и на Министерството на младежта и спорта и на БФ Борба, които винаги са осигурявали всичко необходимо за пълноценната подготовка на борците.

„Човешкият живот е най-важен. Ние бяхме готови да се борим и да спечелим квоти, но отлагането на Олимпиадата бе неизбежно. Това ще даде възможност и на по-младите състезатели да опитат своя шанс догодина. Едмонд вече е в кат. 60 кг, а през 2021 г. може да бъде и в кат. 67 кг. Най-голямото ми притеснение сега на лагера в Белмекен е младите, които бяха ограничени заради пандемията, да не се втурнат с присъщата си енергия да покажат колко са добри и че не са загубили формата си. Защото мускулите им още не са заякнали достатъчно  и това крие риск от сериозни контузии. Всичко трябва да се прави постепенно и стъпка по стъпка“.

Генералният секретар на БФ Борба Валентин Райчев заяви, че на лагера в Белмекен  ще се качат всички състезатели от олимпийските категории и в трите стила. Той поясни, че още няма яснота дали ще има състезания до края на годината.

„Благодаря на Министерството на младежта и спорта, че ще имаме възможност да осигурим подготовка на състезателите в олимпийските категории. На  борците им бяха направени PCR-тестове и всички са отрицателни. Освен Олимпиадата, бяха отменени и всички други турнири – както олимпийската квалификация в България, турнира „Дан Колов-Никола Петров“, световното първенство за кадети до 15 години, на които бяхме домакини. В понеделник предстои конферентна връзка между членовете на Международната федерация по борба и се надявам да има яснота дали ще се проведат някои от предвидените в календара първенства и турнири. Ясно е, че до 15 август няма да има никакви прояви, но очаквам от септември да се направи опит да се проведат световните първенства – както за мъже и жени, така и за юноши и девойки. Надявам се да има възможност да проведем и турнирите  „Дан Колов-Никола Петров“ и „Петко Сираков-Иван Илиев“.