Милена Тодорова, Михаил Клечеров и Цветан Цочев с награди от Пресклуб „България“

Милена Тодорова, Михаил Клечеров и Цветан Цочев с награди от Пресклуб „България“

Милена Тодорова – световна вицешампионка по биатлон за жени до 23 г. в индивидуалната дисциплина /12,5 км/ и бронзова медалистка в спринта /7,5 км/ и в преследването /10 км/ днес получи значката „Златна България“ за спортист на месеца и ваучер от Пампорово-АД за луксозен уикенд. За успехите си от първенството в Швейцария талантливата възпитаничка на троянската школа оглави анкетата на Пресклуб „България“ за януари т.г. с цели 17 гласа от спортните редакции, следвана от трикратния носител на Купа „Странджа“ по бокс Даниел Асенов /3 гласа/. При дебюта си и на Световното първенство за мъже и жени в Италия девойката постигна впечатляващите 17-о и 18-о място.

Треньорът на Милена в националния отбор Михаил Клечеров вдигна „Златния трикольор“ за треньор на януари, след като спечели 11 гласа от спортните редакции. Старши треньорът на волейболния тим Марица Пд Иван Петков е втори с 6 гласа, след като възпитаничките му записаха историческа победа срещу „Динамо“ /Москва/ в груповата фаза на Шампионската лига. Старши треньорът на ВК Хебър Пз Атанас Петров и старши треньорът на националния отбор по бокс Хоел Арате са съответно с 2 гл. и с 1 глас.

Първият треньор на Милена Тодорова в родния й град и неин клубен треньор Цветан Цочев получи от Пресклуб „България“ специален приз – сребърен сокол за мъжество и характер при обучението и възпитанието на световната вицешампионка. Специалистът сподели, че от малка Милена е проявявала качества за големия спорт – постоянство, дисциплина. „Още преди няколко години ми обеща да стане шампионка и стана! Моята роля беше да стигне до републиканска шампионка, след това да продължи в националния отбор“, каза развълнуван Цочев. „За мен нейните резултати не бяха изненада. Още първата година тя показа добри резултати“, коментира нейното представяне през сезона Михаил Клечеров. Той добави, че има още доста да се желае в стрелбата, да се отработят различни елементи, така че и в бъдеще Милена да ни радва.

Днес Милена сподели пред репортерите, че има амбицията следващия сезон поне да повтори своите резултати. Следващият сезон ще бъде олимпийска квалификация, като резултатите ще се вземат сборно, подчерта председателят на БФ Биатлон, олимпийската ни шампионка от Нагано’98 Екатерина Дафовска. Тя се надява в средата на юни да бъде отменена забраната за влизане на чужденци у нас, тъй като са договорени условия за работа на двама руски треньори, които ще поемат националния отбор за мъже. Единият ще е старши треньор, другият – по стрелба. „При разговорите ми с тях целта не са парите, а да се покажат резултати. Но трябва да сме сигурни, за да обявим имената им”,  заключи Катя Дафовска. Всички състезатели ще бъдат заедно и няма да има на индивидуална подготовка, допълни олимпийската шампионка. Досега индивидуално се подготвяше Красимир Анев с личния му треньор Георги Фъртунов.

Началото на подготовката за следващия сезон е била планирана за 20 май. Случвало се е биатлонистите да започнат и по-късно. През ноември е първият старт за Световната купа, но още никой нищо не знае заради коронавируса, стана ясно още на пресконференцията. Жените могат да започнат тренировки по-рано, тъй като за  разлика от мъжете, в треньорския щаб на техния отбор няма да има размествания. Лагерите ще са на Банско, Белмекен, Боровец.