Благой Георгиев за своята футболна академия: Най-важното е контактът между родителите, треньорите и децата

Благой  Георгиев за своята футболна академия: Най-важното е контактът между родителите, треньорите и децата

Днес в Пресклуб „България“ бившият български национал Благой Георгиев заедно със своя партньор Николай Арсов представиха официално новата  школа за футболни таланти “BG7 Football Academy”. Преди два дни официално започна записването на децата и желаещите вече са повече от 70. Възпитаникът на Славия и играч в миналото в отборите  на Депортиво Алавес, Цървена Звезда, Дуисбург, Терек Грозни обяви, че в основата на собствената му академия ще бъде контактът между родителите, треньорите и децата.

Записването ще приключи на 20 юли, а школата ще започне дейност на 1 август. Тя ще работи с деца между 6 и 15 години, но няма да се отказва достъп и на по-малките желаещи да тренират. “Отдавна ми се въртеше тази мисъл в главата. След като спрях вече с футбола и се установих в България, имах повече свободно време за тази моя инициатива. С доста мои приятели, спортисти, футболисти доста време обикаляхме и “шпионирахме” другите школи. Гледахме къде са слабите и силните страни. След това трябваше да намерим и място, където да направим това нещо и тук искам да благодаря на Уинбет Арена, най-модерната база в момента в България, с единственото покритие на тревата с коркови тапи, което го няма никъде на Балканите”, подчерта Благо.

Една от идеите на двамата съмишленици е всеки месец пред децата в школата известен български футболист, бивш или настоящ, да изнася лекция. Веднъж месечно ще се провежда и родителска среща с треньорите.  “Първото нещо, на което държим, най-важното, това  е контактът родител-треньор-дете. Най-голямата отговорност пада върху родителя и той трябва да е наясно с абсолютно всичко, което става в нашата школа и затова нашите треньори, които са в школата, са добре обучени млади момчета, търсещи развитие и за децата и за тях самите“, изтъкна Георгиев. “Специалистите в Академията ще следят и за образованието, доколкото е възможно,  защото „без образование един човек е пълна нула“, заяви той.

Друг приоритет на създателя на “BG7 Football Academy” e да помага на хора в неравностойно положение. Талантливи момченца, чиито родители нямат финансова възможност да плащат таксата, ще получат шанс да тренират безплатно в школата .“ До 1 август ще определим две дечица, а след това ще има и други, на които ще бъде подадена ръка. Те ще бъдат изцяло на наши разноски“, съобщи бившият национал. Той добави, че за децата, които не са от София, ще бъде осигурено общежитие. Няма да бъдат толерирани родители с болни амбиции, такива, които крещят по децата, предупреди собственикът на новата детско-юношеска школа.

Бившият футболист със 70 мача за националния отбор ще използва  контактите си в чужбина, за да поддържа тясно сътрудничество с клубове в Германия и Русия. Най-добрите момчета от школата ще бъдат изпращани на стаж там.

Благой Георгиев разкри, че сред желаещите да се запишат в неговата школа има и деца, които досега са тренирали в академиите на водещите клубове в България. “Откраднахме няколко деца от по-известните отбори. Радваме се, може би и местоживеенето на някои е повлияло на техния избор. Да се надяваме, че ще оправдаем доверието,  което ни дават. Имаме няколко треньори от известните български отбори.  Децата трябва да се поощряват с всяка една тренировка. Дори и детето да не е от най-талантливите,  лека-полека с работа и дисциплина всичко става”.

Георгиев е категоричен, че няма амбиция да  заеме ръководна позиция  в някой отбор. Той няма интерес и към треньорската професия. „Доста топ футболисти са слаби треньори“, отбеляза той.