ВК Марица Пловдив за 4-ти път с наградата за Отбор №1 на месеца

ВК Марица Пловдив за 4-ти път с наградата за Отбор №1 на месеца

Днес президентът на ВК Марица Пд Илия Динков и старши треньорът на 6-кратните шампионки в женското първенство на страната последователно /2015 г, 2016 г, 2017 г, 2018 г, 2019 г, 2020 г/ Иван Петков получиха стилния плакет за отбор на февруари от мениджъра на бранда “Burnit Sunsystem” Владимир Клешков.  Така пловдивчанки за четвърти път станаха притежателки на наградата за №1 на месеца в анкетата на Пресклуб „България“ за колективните спортове – октомври 2016 г /за дебюта на наш женски отбор в ШЛ по волейбол/, ноември 2017 г /влизане в групите на ШЛ/, декември 2017 г /за спечелената Купа на България/.

В анкетата за февруари т. г. ВК Марица Пд бе избран от 16 медии, след като записа три победи в груповата фаза на Шампионската лига и остана на крачка от класиране за ¼ финала. На второ място с 3 гласа е националният женски отбор по стрелба /Мария Гроздева, Антоанета Бонева, Милена Минчева/ – първенец с нов европейски рекорд на шампионата на Стария континент в Полша. По 1 глас имат баскетболистите на Левски Лукойл /носители на Купата на България/ и баскетболистките на Берое Ст. Загора /носителки на същия трофей при жените/.

Миналия петък, на 29-и май Марица Пд потвърди участието си в групите на Шампионската лига за следващото издание. Все още не е ясно кога ще започне турнирът отново след прекратяването на  състезанията от началото на пандемията, но днес се провежда он лайн заседание на Евролигата и се очаква да станат ясни правилата, съобщи президентът Динков. „Всяка година еволюираме като представяне. Ако запазим тази тенденция, ще бъдем щастливи. Всяка година нашият отбор търпи големи промени. Ще направим всичко възможно като качество и като селекция да надградим. Какво ще се случи обаче никой не знае“, сподели треньорът Петков и побърза да подчертае, че яснота върху визията на отбора има. Въпросът е дали желаното ще стане реално, тъй като неизвестните са доста – срещу кои отбори ще се падне да играе Марица, каква ще е тяхната селекция, доколко българският отбор ще успее да привлече набелязаните състезателки.

Трансферите вече започнаха, но обичайно Марица ги прави през юли, каза Илия Динков. Те, както винаги, зависят от финансовите възможности, но след извънредното положение заради COVID-19 сътресенията на бизнеса са повсеместни и пряко се отразяват  на спортните клубове. Волейболът не прави изключение, подчерта главният шеф на 6-кратните шампионки на страната и първи вицепрезидент на федерацията. Конкретното отражение на негативните последици ще стане ясно скоро, се разбра на пресконференцията. Илия Динков хвърли светлина и върху появилите се информации в медиите, че Марица може да играе в първенството на Турция. „Няма такова нещо, това бяха просто сондажи, каквито имаше и с федерацията на Румъния. Преговори  няма. Има обаче друг проект, който е реален и това е създаването на Балканска лига“, каза ръководителят на елитния клуб. “Всички страни в региона имат интерес от такава формация, а след коронавирусната пандемия необходимостта от нея става още по-належаща”, добави Иван Петков.