В ПФК Левски да се плаща твърдо 70 на сто от заплатите, подборът на футболисти е грешен

В ПФК Левски да се плаща твърдо 70 на сто от заплатите, подборът на футболисти е грешен

И футболисти и треньори трябва да бъдат  убедени за необходимостта от големи промени в разходната част на бюджета, за да се намалят до минимум тежестите върху ПФК Левски, заяви днес в Пресклуб „България“ бившият изпълнителен директор и финансист на клуба в продължение на 18 г. /1999 г-2017 г/ Константин Баждеков.

В първата си изява пред медиите след раздялата си със синия клуб специалистът подчерта, че 60-70 на сто от средствата годишно отиват за заплати и бонуси към тях.  От концепцията на новия собственик Наско Сираков стана ясно, че  бюджетът ще бъде преразгледан и драстично намален, ще се разчита на нови попълнения с нови заплати, но лошото е, че всеки който бъде освободен, ще търси компенсации, каза Баждеков. Той сподели от личен опит, че финансовите преговори, които е водил с играчи и треньори са много тежки, защото сумите са фиксирани в договорите  и постигането на компромис е сложна задача.

Бюджетът на ПФК Левски досега е над 15 млн. лв годишно, каза още бившият шеф, с уточнението, че няма представа за точните сметки на клуба, но цифрата е изчислена според дадената информация до този момент. За заплати отиват около 800 хил. лв.месечно  без да се включват данъците, които са между 300 хил. и 400 хил. лв., така че сумата набъбва на 1,2 млн. лв. на месец. Въпреки, че бюджетът ще бъде двойно, а може би и повече, съкратен, в бъдеще е много важно заплатите да се плащат твърдо 70-80 на сто по договор, а останалото да зависи от изявите, обърна внимание Баждеков.  Освен  че бонусите трябва да са обвързани с резултатите, средствата трябва да идват от спонсор. А всякакви други бонуси, като самолетни билети за семействата на футболистите и подобни, да отпаднат, посъветва още бившият изпълнителен директор. Той напомни, че спорните въпроси с футболисти и треньори за пари пряко засягат лицензирането на клуба. Чест прави на служителите и ръководителите в ПФК Левски, че работят без заплати, изрази своето възхищение Константин Баждеков. „Спешно трябва да се търсят пари за заплати и данъци“, добави финансистът.  „В ПФК Левски липсват 4-5 млн. лв. за старите задължения“, продължи той. „Разходните пера са около 35 и шапка свалям на Наско Сираков, че пое такава огромна отговорност при тежката криза, в която е изпаднал клубът“, сподели още Баждеков. Разсрочване на дълговете, колкото е възможно повече, както и осигуряване на спонсори са неотложните задачи в дневния ред на новото ръководство.

Освен приходите от спонсори като основен източник на средства, ако се намерят клубове с реален интерес към футболисти на Левски, биха могли да се реализират и нелоши постъпления от трансфери, наблегна още Константин Баждеков. Приходите от билети и карти също са сериозен източник на финансиране. Рекордът от продажба на билети бе 200 000 – 250 000 бр. при успешното участие на ПФК Левски в Шампионската лига и в Лига Европа /2004 г-2006 г/, а най-голямата продажба на карти за един сезон бе 3400 бр. Сега бройката е двойно повече, подчерта финансистът и изрази адмирации към огромната общност на феновете, които подпомагат клуба с дарения постоянно. Самият Баждеков призна, че е абонат на DMS системата и изпраща благотворителни SMS. Специалистът изтъкна, че отдавна е подкрепял членството като възможност за финансови постъпления, но въпросът опира до някои различия в организациите на феновете. Също мъчен е въпросът за телевизионните права, защото повечето клубове искат парите да се разделят поравно.

Спортно-техническите проблеми в клуба ги коментира бившият директор на ДЮШ, известен футболист на Левски и дългогодишен служител в БФС Емил Спасов. Той с болка изтъкна, че многократно е призовавал клуба да се освободи от чужденците и да заложи на своите кадри, но никой не го е послушал. Бившият нападател с над 300 мача в кариерата си и 6 шампионски титли с Левски недоумява как така от школата на клуба годишно излизат между 3-ма и 5-има състезатели в различните гарнитури на националните ни отбори, но те не са играли в Левски. Той говори за неуредиците с базата на ДЮШ, треньорските кадри и грешния подбор на футболисти за първия отбор. Слабата игра на първия отбор е именно следствие на всичко това, обобщи Спасов.