С "Пирин Рън" официално стартира веригата "5 планини"

С "Пирин Рън" официално стартира веригата "5 планини"

Тази неделя, на 21 юни, от 10 ч в Банско ще бъде даден старт на традиционната масова надпревара по планинско бягане и колоездене до вр. Вихрен. Организатор е сдружение „Маратон“. Заявки се приемат до последния момент, като досега са над 50, очаква се да бъдат около 100, каза координаторът на сдружението Борислав Панков.

„Пирин Рън“ е втората по ред проява от веригата „Пет планини“, но е първата официално организирана тази година. Две седмици по-рано, на 7 юни трябваше да се проведе по същия начин „Стара планина Рън“ от Калофер до вр. Ботев, но заради противоепидемичните  мерки, това не стана. Имаше все пак отделни изкачвания по желание и те ще бъдат зачетени, така че бегачите да влязат във вечната ранг листа, поясни днес в Пресклуб „България“ председателят на сдружението Петър Панков.  Специално за колоездачите трасето стига до хижа Вихрен и последните 3 км до най-високия връх на Пирин те могат да изминат с бягане. Причината е, че този участък е покрит с камъни и не е възможно да се кара велосипед, затова и колоезденето е заменено с дисциплината дуатлон, поясниха организаторите. Те за първи път са предвидили в цялата верига от пет състезания  и алтернативен вариант с по-къси дистанции, така че финалът да е на някой от контролните пунктове.

Следващият старт ще е на 26 юли от Самоков до вр. Мусала. „Рила Рън“ е с най-голяма обща денивелация – 2000 м. В средата на август е планиран „Осогово Рън“ от Кюстендил до вр. Руен, а на 30 август ще се проведе най-масовият маратон „Витоша Рън“ от София до Черни връх. Именно с тази надпревара е поставено началото на инициативата през 2007 г, а през 2014 проектът е завършен в сегашния си вид и включва петте планини. Догодина сдружение „Маратон“ ще даде още един шанс на любителите на планинското бягане и колоездене. Състезанията ще станат 6, като всяка година последният старт от веригата „Пет плюс една планини“ ще бъде на различно място. Това ще обогати програмата и ще разшири възможностите за изява на участниците, сподели Борислав Панков. Интересното е, че към веригата проявяват интерес не само любители, но и добре познати професионалисти, като Шабан Мустафа, който е многократен победител и рекордьор на повечето състезания от веригата, Кирил Николов – Дизела, който държи рекорда на „Стара планина Рън“ /2:01ч/, известната от маратона на София Милка Михайлова и др.