Краси Анев си тръгна от биатлона заради репресии

Краси Анев си тръгна от биатлона заради репресии

„Нямам сили повече да търпя отношението на председателя на федерацията“, заяви европейският шампион от 2019 г

След 16 години в националния отбор на България, една от емблемите на родния биатлон Красимир Анев днес обяви, че слага край на състезателната си кариера заради лошото лично отношение към него от страна на шефа на федерацията  Екатерина Дафовска.   Състезателят е убеден, че това отношение няма де се промени и той не вижда друга перспектива, освен да каже „сбогом“. На емоционална пресконференция, продължила 1 ч и 45 мин. в Пресклуб „България“ заедно с личния му треньор Георги Фъртунов и кинезитерапевта Димитър Калъчев, европейският шампион от 2019 г., 4-кратен сребърен и бронзов медалист на Стария континент и със забележителни постижения в стартове за Световната купа, поясни, че конфликтът датира от 2013 г, след като отказва да работи под ръководството на националния треньор Николай Захаров и се подготвя през всичките 7 години досега с личния си треньор Фъртунов.

„Благодарен съм на ММС, че дава възможност на елитни състезатели да могат да водят индивидуална подготовка“, каза Анев.  „Съхраних се като състезател през тези 7 години“,  обобщи самоковецът. Той сподели колко удари е изтърпял от страна на ръководството на БФ Биатлон и персонално от Дафовска – забавяни премии по цяла година, покупка на патрони с лични пари, много по-нисък бюджет отколкото на другите състезатели на принципа за едни има пари, за други няма, както и много публични словесни нападки. Краси Анев обърна внимание, че многократно е задавал въпроси към Управителния съвет на федерацията по време на заседания и не е получавал отговор.  „Никога не е имало обсъждане за нищо“, заяви  биатлонистът с 289 участия за Световната купа, от които 137 са в зоната на точковия актив и 12 пъти в топ 10 на класирането.

На 23 април т. г. с обаждане от генералния секретар на федерацията на Анев му е съобщено ултимативно, че или трябва да продължи тренировките в националния отбор с новите руски треньори, които се очаква да пристигнат, или повече няма място за него.  На същата дата на личния му треньор Фъртунов и кинезитерапевта Калъчев им е съобщено, че ще бъдат уволнени. Идването на новите специалисти се забавя поради ограниченията за пътуване. Все пак, започва лагер за националния отбор на Белмекен и седмица по-рано Краси Анев получава вариант на нов договор, който трябва да подпише в рамките на няколко дни. Той не успява да се свърже със своя юрист за краткото време, а има и смущаващи клаузи, за които търси обяснение от федерацията, но напразно.  Не подписва договор, не се присъединява към лагера.  Състезателят обаче продължава да тренира всекидневно, както досега. „Никога подготовката ми не е прекъсвала“, каза днес той на пресконференцията.

На 19 май на заседание на УС екипът на Анев е освободен от работа официално.  „Мотиви няма. Не ми бе предложена алтернатива. Сега съм на трудовата борса“, сподели треньорът с над 35 години стаж.  „Огромна е отговорността да работиш с най-елитния състезател“, добави още той.  Уволнението е обяснено с обединение на националния отбор. „Какво значи обединение? Краси е с най-голям принос в щафетите на големи първенства и на неговите резултати се дължат 1/3 от точките за Купата на нациите“, коментира Фъртунов.

„Да си мълчи. Ако надигне глава, чакат го репресии“. Такъв съвет би дал Красимир Анев на всеки състезател. Опитният биатлонист, който вече 22 години посвещава на любимия си спорт, не скри, че очаква смени в Управителния съвет на онези членове, които го подкрепят. Самоковският талант, който и на Световното първенство т. г. през февруари в Антхолц записа престижното 13-о и 16-о място, сподели, че с готовност би приел покана от Министерството на отбраната догодина да се състезава за военната Олимпиада. „Аз съм потомствен военен. Баща ми се пенсионира като подполковник от армията. Аз съм военен“, заяви той. Състезателят благодари на всички треньори, с които е работил през годините, на всички, които са му дали рамо и персонално ще го направи чрез Фейсбук.