Първата кандидатура за президент на БФС е на Христо Христов

Първата кандидатура за президент на БФС е на Христо Христов

Президентът на Марица – Христо Христов, потвърди кандидатурата си за президент на Българския футболен съюз на официална пресконференция в Пресклуб България днес. Благодетелят на пловдивския тим стартира представянето си, показвайки на присъстващите в залата заявлението за оставка на Борислав Михайлов.

“Тази оставка е подадена към Изпълкома, а тя трябва да бъде към Конгреса. Тя дори няма дата. Решението, с което е приета тази оставка, се базира на отказа на Йордан Лечков и Атанас Фурнаджиев. Техните писмени откази липсват. Спас Русев го има, но не се е подписал”, заяви Христов.

“Прави впечатление, че няколко дни по-късно г-н Лечков завежда дело и казва, че е бил подведен. Затова се бил подписал.”

“Аз нямах много време да се запозная с устава. Имам съмнения, че това нещо е направено нарочно, така че законово остава вероятност г-н Борислав Михайлов да си е президент.”

Христов разкри, че през сезон 2017/18, когато тимът му се състезаваше във Втора лига, е дал подкуп на член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) за манипулирането на резултата на мач на неговия отбор. Това разкри той при обявяването на своята кандидатура за президентския пост на БФС.

“Като президент на ФК Марица, когато участвахме в Б група, дадох пари в брой на член на Изпълкома, за да манипулираме футболен резултат. Името на човека ще съобщя на конгреса. Не се страхувам, дадох му пари в брой няколко дена преди мача, с цел да се манипулира. Готов съм да понеса отговорност, но тази практика трябва да престане. Има практика за манипулиране на мачове, за уговорки, определя се кой как да влиза, това става с лобиране, не с резултатите на терена. Виждате какви решения се взеха в последните няколко месеца. Ако се направи анализ на всички решения на БФС, ще се види, че там няма абсолютно никаква логика. Така че открито го заявявам. Аз лично съм дал пари и ги приеха на 200 процента. Сумата беше дребна, говорим за дребни суми”, заяви на пресконференция в Пресклуб България Христов.

Впоследствие той уточни, че цената за подобно манипулиране на резултата на мач струва между 5 и 20 хиляди лева, но разкри, че след въпросния двубой си е поискал парите обратно от члена на Изпълкома, тъй като не се е получил резултатът, който е трябвало. “Аз поне си го признавам. А как ще погледнат колегите от Изпълкома, че техен член е взел пари? Това за първи път ли е? Сумата не беше много голяма и след няколко дена човекът ми я върна. Механизмът е, че човекът просто си предложи услугите. Аз съм ги дал и си признавам, но нямам документ, че съм ги дал, нямам документ, че той ги е получил”, допълни Христов.

Президентът на Марица отправи и друго директно обвинение в корупция към БФС, като обяви, че човек от футболната централа е взел 15 хиляди лева, за да бъде предпочетена кандидатурата на Спортист Своге за влизане в професионалния футбол от следващия сезон, вместо тази не пловдивския клуб. Христов изтъкна, че тези случаи са част от мотивацията му да се кандидатира за президент на БФС на Конгреса на организацията в края на годината.

“Нашият футбол е в задънена улица, липсва развитие, липсва визия. Абсолютно неглижиране на аматьорския футбол и детско-юношеските школи. Ако стана президент на БФС, първо ще има задължителна смяна на Изпълкома и промяна в Устава. Бих предпочел в Изпълкома да няма кметове, депутати и президенти на футболни клубове. Бих препоръчал смяна на формата на А и Б група. Промяна на броя на групите във В групите, видимо е изоставането на двете групи в северна България. Затягане на критериите за лицензиране, визирам финансова стабилност и бази. Особено внимание бих обърнал на аматьорския футбол и детско-юношеските школи, за мен това е основата. Основен приоритет за мен ще бъде и ще представя стратегия за противодействие на футболното хулиганство и платените агитки. Подбрал съм много добър екип, с който ще представим стратегия, която ще доведе до промяна на това нещо и ще бъде ограничено това явление. Не на последно място, задължителна е промяна в начина, по който се определят телевизионните права. Футболните клубове трябва да получават малко повече пари от тези права и те да стигат дори до аматьорския футбол. Ще обърна внимание на прането на пари и черното тото”, коментира плановете си Христов.

“Един месец преди Конгреса ще обявя своя екип и ще дам подробности по всички тези приоритети. В Изпълкома ще искам да има един човек от Аматьорската футболна лига и Асоциацията на футболистите. Наясно съм, че нямам големи шансове, една от целите ми е футболните клубове да разберат, че това ръководство не работи за футбола. Крайно време е да се отърсят от тези обещания, които им се дават. Изборът на президент става тайно, те си го организират, така че е много трудно да се спечели. Видяхте, че въпреки прелицензирането, отборите пак са над 400. Има пет месеца, разчитам на малките клубове, те са повече, до тях нищо не достига, нека се осъзнаят и да изберем ново нормално ръководство. Ако през това време се появи друг по-сериозен кандидат, моята идея е това да не е само техен кандидат, знаете, че се работи върху кандидатурата на г-н Емил Костадинов. Нека да има още един, ако има по-добра кандидатура от моята, ще работя за този човек на 100 процента”, каза още той.

Христов обаче не смята, че неговата кандидатура за президент на БФС има връзка с отказа на футболното ръководство да допусне Марица във Втора лига, защото той е заявил намеренията си още преди месец, а поканата към отбора да се върне в професионалния футбол е от преди десетина дни. Той покани репортерите да отидат и да видят базата на пловдивския клуб, която е лицензирана за мачове на дневна светлина. „Ако имаше нещо за дооправяне, щяхме да заявим в началото друг стадион – в Коматево или дори „Васил Левски“, докато отстраним нередностите“, допълни Христов. Той показа документи, че е осигурил 400 хиляди лв. средства за издръжка на отбора, както и че няма задължения към НАП и НОИ.